Policijska uprava Bijeljina – rezultati rada u aprilu: Smanjenje krivičnih djela za sedam odsto :: Semberija INFO ::

 

Policijska uprava Bijeljina – rezultati rada u aprilu: Smanjenje krivičnih djela za sedam odsto


Stanje bezbjednosti na području koje pokriva Policijska uprava Bijeljina za april ove godine može se ocijeniti kao zadovoljavajuće, izjavio je Jovica Vasilić, zamjenik načelnika Policijske uprave Bijeljina na redovnoj konferenciji za štampu, na kojoj su predstavljeni rezultati rada policije u aprilu.
 
“U tom periodu evidentirano je smanjenje ukupnog broja evidentiranih krivičnih djela za oko sedam odsto. Koeficijent ukupne rasvijetljenosti krivičnih djela iznosio je 82 odsto. Evidentirano je devet slučajeva zloupotrebe opojnih droga, od čega četiri krivična djela i pet prekršaja. U aprilu je realizovana operativna akcija “Kačket”, a evidentirana su i četiri krivična djela privrednog kriminaliteta. Podnesena su tri izvještaja protiv tri osobe, a materijalna šteta i protivpravna imovinska korist iznosi 56.715 KM. Tokom aprila na ovom području evidentirana su 24 migranta koji su ilegalno prešli granicu. U aprilu je evidentirano 85 saobraćajnih nezgoda, uz napomenu da nije bilo saobraćajnih nezgoda sa smrtno nastradalimm osobama”, izjavio je Vasilić, napomenuvši da Policijska uprava Bijeljina provodi i dvije preventivne kampanje. Kampanja “Oružje ne štiti - oružje ubija” usmjerena je na upoznavanje učenika osnovnih i srednjih škola sa mogućim posljedicama usljed nestručne upotrebe oružja, kao i o mogućim sankcijama.
 
 “Cilj kampanje je ukazivanje na opasnosti koje sobom nosi nezakonita i nestručna upotreba vatrenog oružja. Problem posjedovanja ilegalnog oružja i dalje je prisutan, jer se na javnim površinama skoro svakodnevno pronalaze odbačena minsko - eksplozivna sredstva koja mogu biti dostupna građanima, pogotovo djeci. Zbog toga je neophodno upoznati djecu i građane sa opasnostima koje izaziva takvo odbacivanje oružja i neadekvatna i nestručna upotreba u slučaju njihovog pronalaska. Povodom 25. maja - Međunarodnog dana nestale djece, u periodu od 20. do 31. maja realizujemo preventivnu kampanju “Provjerite, razmislite, prijavite”, čiji je cilj edukacija roditelja o koracima koje treba da preuzmu u slučaju nestanka njihovog djeteta. Kampanju realizuje MUP Republike Srpske, uz saradnju sa međunarodnom organizacijom “Amber Alert Europe”, naglasio je Jovica Vasilić.
 
 Detaljnije o rezultatima rada policije govorili su Srđan Gajić, načelnik Sektora kriminalističke policije, Igor Kapikul, načelnik Sektora policije i Radomir Milošević, inspektor za bezbjednost saobraćaja.
 
(Semberija Info)