Udruženje porodica nestalih boraca i civila „Semberije i Majevice“: Parastos za nestale vojnike i civile :: Semberija INFO ::

 

Udruženje porodica nestalih boraca i civila „Semberije i Majevice“: Parastos za nestale vojnike i civile


Udruženje porodica nestalih boraca i civila Semberije i Majevice u subotu, 18. maja, organizovalo je tradicionalni parastos za nestale i poginule borce i civile u Manastiru Presvete Trojeručice u Tavni.


 
Smilja Mitrović, predsjednica ovog udruženja, podsjeća da Udruženje porodica nestalih boraca i civila Semberije i Majevice, praktično, od 1995. godine traga za nestalima na ovim prostorima.


 
„Mi smo se organizovali 1995. godine, u vrijeme kada su borci masovnije počeli nestajati na području zapadne Krajine. Već tada smo uvidjeli da nam niko drugi neće pomoći, ukoliko sami ne preduzmemo određene korake i organizovano ne počnemo da tražimo svoje najmilije. Prošlo je već dvadeseset devet godina otkako još uvijek pokušavamo da pronađemo nestale i istrajavamo u toj misiji. Svake godine u Manastiru Presvete Trojeručice u Tavni organizujemo parastos za one koji nemaju svoje grobove. To je prilika da za njih prislužimo svijeće i da se za njih pomolimo Bogu“, kaže Smilja Mitrović ističući i to da se na području Semberije i Majevice traga za još 52 nestale osobe, dok se na nivou Republike Srpske traga za 1.642 nestale osobe.


 
„Sarađujemo sa svim organima i ustanovama na nivou entiteta i BiH koje se bave traženjem nestalih. Uspostavljamo kontakte i saradnju i sa lokalnim vlastima koje žele s nama da sarađuju i iskažu interes za to. Veliki problem predstavlja i to što vrijeme prolazi, ljudi umiru, tako da ćemo doći u situaciju, ukoliko nečiji posmrtni ostaci i budu u međuvremenu pronađeni, neće ih imati ko preuzeti od najbližih članova porodice“, ističe Smilja Mitrović.

(Semberija Info)