Uz prisustvo brojnih vjernika: Proslavljena krsna slava Manastira svetog Vasilija Ostroškog :: Semberija INFO ::

 

Uz prisustvo brojnih vjernika: Proslavljena krsna slava Manastira svetog Vasilija Ostroškog



Svetom arhijerejskom liturgijom, koju je služio Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko - tuzlanski Fotije sa umirovljenim vladikama Srpske pravoslavne crkve, kanadskim Georgijem, srednjevropskim Konstantinom, te vladikom novogračaničko - srednjozapadnoameričkim Longinom, danas je proslavljena krsna slava Manastira Svetog Vasilija Ostroškog. Krsnoj slavi prisustvovao je i veliki broj vjernika.



U ime vladike Fotija, koji je dao blagoslov, prisutnim vjernicima obratio se umirovljeni vladika kanadski Georgije,  pozdravom "Hristos vaskrse - Vaistinu vaskrse".
"Ovim radosnim pozdravom pozdravljamo se ovih dana od dana vaskrsenja, ali, možemo i svake nedjelje, jer je svaka nedjelja simbol vaskrsenja Hristovog. Danas je nedjelja Malog Vaskrsa ili Tomina nedjelja u kojoj, pored toga, praznujemo i velikoga srpskog svetitelja Vasilija Ostroškog koga je Bog uzdigao zbog njegove velike vjere i revnosti. On je sav život svoj posvetio Gospodu Bogu i Bog ga je izabrao, pronašao i postavio ga za arhipastira svoje crkve Zahumsko - hercegovačke u kojoj je bio u manastiru Tvrdoš. Velika su njegova djela i ona svjedoče o čvrstini naše vjere i o istinitosti onoga u šta vjerujemo. Bog je toliko veliki da je svoga sveca, Svetog Vasilija Ostroškog izabrao da bude čudotvorac i iscjelitelj, ne samo pravoslavnima, ne samo Srbima, već svima opnima koji sa vjerom i ljubavlju pristupaju njegovoj svetoj vjeri. Kada govorimo o vjeri ili o nevjerovanju, moramo s edanas sjetiti i apostola Tome koga danas proslavljamo i koji je sa Hristom proveo tri i po godine. Apostol Toma je opipao ruke i rebra Hristova i od tog momenta je postao čvrst i nepokolebljiv.  I ne samo on, već i mnogi drugi apostoli, među kojima nje bio i apostol Petar, koji je bio kamen vjere. Zbog toga je i dobio ime Petar. Mnogi od nas su doživjeli niscjeliteljstva Svetog Vasilija Ostroškog. Neka nas današnji primjer dva čovjeka koji su branili svetinju pravoslavne vjere poučava i vodi kroz život", poručio je umirovljeni vladika Georgije. 



Sveti Vasilije Ostroški jedan je od najpoštovanijih svetitelja u srpskom narodu. Manastir u centru Bijeljine, koji nosi ime ovog svetitelja ,  zaštitnik je Eparhije zvorničko - tuzlanske. U manastirskom hramu nalaze se kopija ikone Bogorodice Trojeručice, dar manastira Hilandara, pokrov sa moštiju svetog Vasilija Ostroškog, čestica moštiju prepodobnog Sisoja Velikog i čestica moštiju prepodobnih otaca Kijevsko - pečerske lavre.


(Semberija Info)