Ambasador Srbije u BiH Ivan Todorov posjetio Bijeljinu: Neizmjerno zahvalni Srbiji :: Semberija INFO ::

 

Ambasador Srbije u BiH Ivan Todorov posjetio Bijeljinu: Neizmjerno zahvalni Srbiji


Ambasador Srbije u BiH Ivan Todorov posjetio je danas Bijeljinu i sa gradonačelnikom Ljubišom Petrovićem razgovarao o već realizovanim i novim projektima koji će biti realizovani uz pomoć Srbije na području Bijeljine i ovog dijela Republike Srpske.

 Zahvalivši se na posjeti, gradonačelnik Ljubiša Petrović podsjetio je da je Srbija pomogla izgradnju i opremanje fiskulturnih sala u Osnovnoj školi “Petar Petrović Njegoš” u Velikoj Obarskoj i u Osnovnoj školi “Jovan Dučić” u Patkovači sa oko 500.000 KM.



“Republika Srbija je pomogla rekonstrukciju Sokolskog doma u Bijeljini sa 500.000 KM, a toliko sredstava je donirala i za rekonstrukciju sportske sale Srednjoškolskog centra. Ambasadora Todorova smo upoznali sa projektima koje namjeravamo realizovati, kao što je izgradnja sportske dvorane u Bijeljini, putna infrastruktura, završetak projekta gasifikacije, izgradnja i adaptacija vrtića, kao i sa realizacijom projekta izgradnje vodovodno - kanalizacione mreže. Značajan dio sastanka smo posvetili otvaranju diplomatsko - konzularnog predstavništva bratske Srbije u Bijeljini. Grad je izrazio spremnost da za potrebe generalnog konzulata ustupimo besplatno na korištenje prostorije koje se nalaze u sklopu novog objekta Centra za socijalni rad. Na taj način ćemo osnažiti naše bratske veze i proširivati saradnju. Ovdje je važno napomenuti i značaj izgradnje novog mosta na Savi sredstvima Srbije, ali i nove dionice auto - puta od Bijeljine do Rače koju će Srbija finansirati sa 80 odsto sredstava, na čemu smo neizmjerno zahvalni Srbiji”, istakao je gradonačelnik Petrović, naglasivši da Srbiju vidi kao ključni faktor mira i stabilnosti u regionu, te kao garanta Dejtonskog mirovnog sporazuma.

 On je istakao da će “Expo 2027” u Beogradu proširiti saradnju u regionu, što je dodatna šansa za razvoj ovog područja.



 Ambasador Ivan Todorov se zahvalio na dobrodošlici u Bijeljini, istakavši da je sa gradonačelnikom Petrovićem razgovarao o projektima u Bijeljini koje finansijski podržava Srbija.

 “Razgovarali smo o projektima koji su završeni ili su u fazi realizacije. Razgovarali smo i o projektima koje ćemo realizovati u budućnosti. Za nas je izuzetno važno otvaranje konzulata u Bijeljini. Razgovarali smo o povezivanju Bijeljine sa Srbijom, što će omogućiti ubrzan razvoj. Bijeljina će biti mjesto ukrštanja puteva i ideja. Upoznat sam da želite u Bijeljini otvoriti i tehnološki park. Daćemo maksimalan doprinos da se sve to ostvari u narednom peirodu. Svidjelo mi se kako grad razmišlja i djeluje kada je u pitanju poboljšanje demografske slike na ovom području, te o izgradnji novih vrtića. Razgovaraćemo i o mogućnosti da Srbija pomogne u tom pogledu”, istakao je ambasador Ivan Todorov.

(Semberija Info)