Sastanak vlasnika benzinskih pumpi u Područnoj privrednoj komori :: Semberija INFO ::

 

Sastanak vlasnika benzinskih pumpi u Područnoj privrednoj komori


Vlasnici benzinskih pumpi i predstavnici preduzeća koja posluju sa naftnim derivatima pokrenuli su incijativu za izmjenu sporne Odluke o radnom vremenu ugostiteljskih, zanatsko preduzetničkih radnji i trgovinskih objekata na području grada Bijeljina koja zabranjuje rad nedjeljom.

Slavica Marković, direktor Područne privredne komore Bijeljina istakla je da preduzeća koja posluju s naftnim derivatima traže da se stavi van snage  dio odluke o zabrani rada trgovinskih objekata koji se nalaze u sklopu benzinskih pumpi.

“Odbor distributera nafte u decembru je pokrenuo ovu inicijativu i uputio je zahtjev Gradskoj upravi i gradonačelniku da se stavi van snage sporni dio odluke o zabrani rada nedjeljom. Odluka o neradnoj nedjelji donesena je tokom 2021. godine. Više puta smo pokretali inicijativu za promjenu ove odluke u dijelu koji se odnosi na trgovinske objekte. Privrednici su nam se žalili da imaju smanjen promet zbog nerada nedjeljom. Za 2023. godinu nemamo konkretne podatke, dok smo za 2022. godinu ustanovili da je došlo do smanjenja broja ulazaka u trgovinske objekte, odnosno da su ulasci smanjeni za 80 odsto. Na taj način su smanjeni prihodi i onih privrednih društava koja se ne bave trgovinom. Došlo je do smanjenja prihoda i do 30 odsto. Pojedini trgovinski centri koji su imali veliki promet nedjeljom,morali su smanjiti i broj zaposlenih radnika. Vidjeli smo da je ta radna nedjelja negativno uticala na poslovanje privrede u Bijeljini”, istakla je Slavica Marković, naglasivši da je stvorena pomalo paradoksalna situacija, da radnici koji nedjeljom rade na benzinskim pumpama mogu točiti gorivo, a ne mogu vršiti prodaju najobičnijih rezervnih dijelova za automobile, kao što su sijalice, što, u krajnjem slučaju, može uticati i na bezbjednost u saobraćaju.



“ Mi smo na ovaj sastanak pozvali i predstavnike Gradske uprave. Od njih do sada nismo dobijali nikakve povratne informacije o zahtjevima privrednika. Privrednici konstantno ističu negativne efekte odluke o neradnoj nedjelji. Još jednom ćemo uputiti inicijativu Gradskoj upravi da stavi van snage dio odluke o neradnoj nedjelji. Imamo petnaestak privrednih subjekata koji su registrovani za promet naftnih derivata na području grada Bijeljina”, istakla je Slavica Marković.

Jovica Vujić, vlasnik preduzeća “Agrotehnika” naveo je primjer kada kupac nedjeljom, nakon što natoči gorivo, traži da kupi i akumulator za automobil, motorno ulje ili vjetrobransko staklo.

 “Dolazimo u neprijatne situacije, tako da naš radnik na benzinskoj pumpi ne može prodati ni sijalicu, niti bilo šta drugo. Kada su radnici već na radnom mjestu, trebalo bi da imaju mogućnost da prodaju rezervne dijelove za automobile. Trošimo električnu energiju, zagrijavamo te prostorije, a ne možemo da prodajemo robu iz naših marketa nedjeljom. Logično bi bilo da se omogući i trgovinski dio posla na pumpama nedjeljom, jer bi svako razdvajanje djelatnosti značilo izigravanje propisa. Kupac nedjeljom kod nas kupi benzin za motornu pilu, a ne možemo mu prodati motorno ulje za tu pilu. Jedno s drugim je povezano. Gubimo puno i mi, a gube i kupci koji ne mogu nedjeljom da kupe neophodnu robu”, kaže Jovica Vujić.

(Semberija Info)