Pribišić: “Gradska uprava nije ispoštovala nijedan jedini amandman Skupštine grada” :: Semberija INFO ::

 

Pribišić: “Gradska uprava nije ispoštovala nijedan jedini amandman Skupštine grada”


FOTO: InfoBijeljina
“Klub odbornika DEMOS-a glasaće za usvajanje rebalansa budžeta, ali mi smo generalno protiv jer je sve suprotno onom što je usvojeno u budžetu za 2023. godinu”, rekao je na početku rasprave o rebalansu budžeta za 2023. godinu odbornik DEMOS-a Zoran PRibišić.

Pribišić je na današnjoj sjednici Skupštine grada Bijeljina istakao da će odbornici DEMOS-a dozvoliti da rebalans ide u raspravu.

“Poslije ćemo, ako se ne isprave ove stvari koje ćemo iznijeti, vjerovatno glasati protiv. Naime, u budžetu 2023. godine nije uvažen nijedan stav koji je amandmanom na budžet skupštinska većina donijela Gradskoj upravi da ispoštuje. Nijedna jedina stavka u amandmanu nije ispoštovana, sve je nula u suštini. Ovdje imamo jedan veliki problem što kad je dat nacrt rebalansa, nije ubačena stavka šest mjeseci realizacije, što nam ne pokazuje stvarno stanje, a ja ću vam pojasniti o čemu se radi”, rekao je Pribišić.

On se izrazio nezadovoljstvo činjenicom da nisu uvršteni stvarni podaci, s obzirom da je rebalans rađen krajem godine.

“Navedeno je da će rashodi za plate biti 19 miliona maraka, a za šest mjeseci je potrošeno skoro 12 miliona, što znači da će biti bar pet miliona maraka više. Uz to, gradonačelnik je trošio pare na tekuće pomoći, 300 000 KM na raznorazna udruženja građana. Čist populiizam i ovo je samo za prvih 6 mjeseci, ovo će biti sigurno i više. Troškove reprezentacije je sa 30 000 maraka podigao na 90 000 maraka”, istakao je Pribišić.
Pribišić se osvrnuo i na podsticaje za gradska preduzeća.

“Rebalansom je predviđeno povećanje za Toplanu 200 000 maraka. Toplana je imala mogućnost da odradi poslove, toplovode za ugovore sa poštom, sudom, muzičkom školom, kako bi prilključila nove korisnike. Ništa nije urađeno, a data je subvencija Toplani 200 000 km. Toplana ima 4 puta manje zaposlenih od Komunalca, a dobila je 200 000 maraka da riješi problem plata, gradonačelnik im je dao subvencije. Isto tako povećane su subvencije i za groblje 85 000 KM, za Vodovod 50 000 KM, a Banji Dvorovi sa 200 000 KM smanjio na 100 000 KM”, rekao je Pribišić. 

Iz DEMOS-a su ukazali na nejasnoće i na stavci Odjeljenja za društvene djelatnosti.

“Stvarno mi nije jasno da tekući grant za zdravstvo smanjimo sa 700 000 na 100 000 maraka, a da sa 100 000 na 300 000 povećamo grantove za vjerske zajednice. Ili, na primjer, interventna sredstva za obrazvovanje sa 8000 na 480 000 maraka povećano, ovdje nije navedeno zbog čega je toliko povećanje, na šta se to odnosi. Još jedna nelogičnost odnosi se na bijeljinski vrtić “Čika Jova Zmaj”, koji je u ovoj godini otvorio nove objekte, primio nove radnike, a smanjen im je budžet za plate. Ja ne znam kako će direktor, ako to ovako bude kako je predloženo, isplatiti plate”, ukazao je Pribišić. 

(NoviGlas)