Rudnik i termoelektrana “Ugljevik”: Biće ispunjen plan proizvodnje električne energije :: Semberija INFO ::

 

Rudnik i termoelektrana “Ugljevik”: Biće ispunjen plan proizvodnje električne energije


Ova godina, što se tiče proizvodnje električne energije,  protiče puno bolje u odnosu na prošlu godinu, pogotovo nakon remonta postrojenja iz jula ove godine, izjavio je Diko Cvijetinović, generalni direktor Rudnika i TE “Ugljevik povodom slave Rudnika i TE “Ugljevik” - Mratindana, govoreći o poslovanju rudnika i TE “Ugljevik” mjesec dana prije završetka još  jedne poslovne godine.

“Vjerujem da ćemo, ukoliko ovako nastavimo do kraja godine, ispuniti plan proizvodnje električne energije, a ispunićemo i plan proizvodnje uglja. Što se tiče otkrivke na rudniku,  tu imamo izvjesnih poteškoća, ali, Uprava se maksimalno bori da u narednoj godini dostignemo i na tom planu zacrtane ciljeve, kako bismo proizvodili dovoljno električne energije. Plan za ovu godinu je 1.484 GVh (gigavat sati), a već sa današnjim danom imamo ostvaren plan proizvodnje električne energije skoro u stoodstotnom iznosu., odnosno oko 1.300 GWh. Očekujemo da ćemo bez većih problema plan proizvodnje električne energije ispuniti do kraja kalendarske godine”, izjavio je Cvijetinović.



Govoreći o dugu prema slovenačkoj “Elektroprivredi”, Cvijetinović je izjavio da je u rješavanje tog problema uključen Rudnik i TE “Ugljevik”, ali i Vlaeda Republike Srpske.

 “Svjesni smo da RiTE “Ugljevik” ne može na sebe preuzeti taj teret i činimo sve napore, i Vlada Republike Srpske i Matično preduzeće, da iznađemo mogućnosti kako bismo taj dug riješili. U toku su pregovori sa Slovencima  i ja vjerujem da ćemo pronaći najbolje rješenje, kako da u narednim godinama taj dug otplatimo. Ukoliko sve bude onako kako smo planirali, već od Nove godine treba da krene isporuka jedne trećine električne energije, tako da se ne bi stvarale nove obaveze. Vjerujem da to nama neće stvarati dodatne probleme i da će naše preduzeće poslovati stabilno”, izjavio je Diko Cvijetinović, generalni direktor RiTE “Ugljevik”.

Dragiša Vidaković, izvršni direktor za proizvodnju uglja, govoreći o poslovanju Rudnika  Površinskog kopa “Bogutovo selo”,  istakao je da su već otpočeli radovi na površinskom kopu “Ugljevik istok 1”.



“Na novom kopu odnos uglja i otkrivke je jedan naprema šest, dok je na Površinskom kopu “Bogutovo selo” iznosio jedan naprema četiri. Imaćemo u narednom periodu trideset odsto više otkrivke da bismo otkopali i proizveli dovoljne količine uglja za potrebe Termoelektrane. Za sada ispunjavamo planove proizvodnje uglja, sa otkrivkom malo kasnimo zbog problema izmještanja dalekovoda. Sada je taj problem riješen i vršimo izmještanje regionalnog puta.  Projektovanje izvode “Putevi RS”, a mi ćemo finansirati radove. Što se tiče mehanizacije na kopu, RiTE “Ugljevik” raspolaže sa dobrom i kvalitetnom mehanizacijom. Imali smo u prethodne dvije godine problema oko obezbjeđenja rezervnih dijelova, prije svega, zbog korone i zbog rata u Ukrajini. Sada prevazilazimo i te probleme. U ovoj godini smo nabavili novi bager, zapremina kašike osam kubika, nabavili smo i četiri nova dampera, nosivosti devedeset tona. U narednom periodu, uz podršku Vlade RS  i “Elektroprivrede RS” nastavljamo trend nabavke nove mehanizacije. U narednom periodu značajno se povećava otkrivka, tako da moramo povećati i broj raspoložive mehanizacije kako bismo mogli ostvariti sve zacrtane planove”, izjavio je Dragiša Vidaković, napomenuvši da procijenjene rezerve uglja u Ugljeviku iznose oko 23 miliona tona, te da je vijek eksploatacije rudnika planiran do 2039. godine, što se poklapa sa planiranim radom postojećeg bloka termoelektrane i sistema za odsumporavanje.

Milutin Tasovac, izvršni direktor za proizvodnju električne energije, istakao je da je ugljevička termoelektrana u eksploataciji više od 38 godina, odnosno da radi više od 220.000 sati.



 “Mi smo u posljednjim godinama pojačavali redovne remonte i doveli smo pogonsku spremnost termoelektrane na nivo koji može doprinijeti ispunjavanju zacrtanih planova. U ovoj godini smo na nivou stoodstotnog ostvarenja plana. U narednih nekoliko godina treba da uđemo u kapitalni remont koji će iziskivati značajne investicije, kako bismo podigli stepen iskorištenja termo - bloka, odnosno da podignemo  snagu. Na taj način bismo bili spremni da radimo do 2040. godine, do kada traje i otplata kredita za odsumporavanje. Na taj način ćemo redovno otplaćivati dug i ostvarivati uspješno poslovanje. Trenutno u RiTE “Ugljevik” imamo 2.000 radnika i dvije hiljade porodica direktno zavisi od ovog preduzeća. Nekih dvadesetak hiljada ljudi zavisi od ovog elektroenergetskog giganta. Ovo je izuzetno važno preduzeće za nivo Republike Srpske. Mi smo u ovoj  godini i do 40 odsto električne energije proizvodili na nivou Republike Srpske, što znači da je riječ o izuzetno važnom industrijskom objektu na koji i Vlada RS obraća posebnu pažnju. Trenutno nas prate teškoće sa sudskim presudama koje su nastale na osnovu ranijih, predratnih  samoupravnih sporazuma, ali činimo napore da izađemo iz svih tih problema, borimo se da ostvarimo planove proizvodnje električne energije i da obezbijedimo egzistenciju za veliki broj porodica”, izjavio je Milutin Tasovac, izvršni direktor za proizvodnju električne energije.

(Semberija Info)