JU Dječiji vrtić „Čika Jova Zmaj“ Bijeljina: Svečano otvoren novi objekat :: Semberija INFO ::

 

JU Dječiji vrtić „Čika Jova Zmaj“ Bijeljina: Svečano otvoren novi objekat


Povodom obilježavanja Svjetskog dana djeteta, danas je u sklopu Petropavlovskog hrama u Bijeljini, otvoren osmi objekat JU Dječijeg vrtića „Čika Jova Zmaj“ Bijeljina. Novootvoreni objekat prostire se na preko 200 metara kvadratnih, te na raspolaganju ima dvije radne sobe u kojima će boraviti 45 mališana predškolskog uzrasta.



Slaviša Vujanović, direktor JU Dječijg vrtića „Čika Jova Zmaj“ Bijeljina istakao je da je ovo drugi objekat vrtića koji je otvoren u toku ove godine, te se ovom prilikom zahvalio Gradskoj upravi Grada Bijeljina i Skupštini grada Bijeljina na saradnji za proširenje kapaciteta vrtića, kao i starješini Petropavlovskog hrama, Miranu Gavriloviću.

-U ovom objektu će boraviti dvije grupe, odnosno do 45 mališana, što je izuzetno pozitivna stvar za Mjesnu zajednicu „Vuk Karadžić“. Potrudićemo se da u što kraćem vremenskom periodu počnemo sa realizacijom programa odnosno boravke djece u ovom objektu, što će značajno povećati obuhvat djece, te će biti značajno i za djecu koja žive u ovoj MZ. Od prvog decembra biće raspisan javni poziv za boravak djece u ovom objektu, a najvjerovatnije će već od početka nove kalendarske godine mališani boraviti u ovom objektu. Ovo je izuzetno pozitivna stvar, kako za grad Bijeljinu, tako i za vrtić, jer imamo priliku da povećavamo obuhvat djece koja borave u vrtiću“, naglasio je Vujanović i dodao da za boravak u vrtiću postoji lista čekanja na kojoj se trenutno nalazi 160 mališan, te da će i dalje na području grada Bijeljina da otvaraju nove objekte, jer postoji velika potreba za njima.



Protonamjesnik Miran Gavrilović, starješina Petropavlovskog hrama u Bijeljini kazao je da su od samog početka izgradnje objekta u porti Petropavlovskog hrama planirali da te prostorije ustupe  Dječijem vrtiću.

-Ništa lepše nema nego kada mala deca odrastaju u okrilju crkve, ali i pored crkve i iz tog razloga smo ove prostorije namenili za otvaranje novog objekta Dečijeg vrtića „Čika Jova Zmaj“. Sa ovom ustanovom imamo izuzetno dobru saradnju i tako da nije bilo dileme sa kojom ustanovom ćemo sarađivati, što je svesrdno podržano od strane Gradske uprave i naše eparhije, bez čijeg blagoslova mi ne možemo ništa raditi“, rekao je Gavrilović.

Jovanka Vuković, zamjenik Ombudsmana za djecu RS istakla je da otvaranje novog objekta Dječijeg vrtića „Čika Jova Zmaj“ Bijeljina najbolji način da se obilježi Međunarodni dan djeteta.

-Grad Bijeljina otvaranjem ovog objekta povećava značajno obuhvat djece u predškolskim ustanovama i na ovaj način visok nivo seznzibiliteta za potrebe djeteta na predškolsko vaspitanje i obrazovanje. To je jedno od najznačajnijih prava i oblika pravilnog psihofizičkog razvoja djece“, naglasila je Vukovićeva.



Aleksandar Đurđević, predsjednik Skupštine grada Bijeljina  rekao je da će i u narednom periodu raditi na povećanju obuhvata djece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem, ali i poboljšanjem uslova za one koji već pohađaju vrtiće.

-Ne smijemo zaboraviti da je vema važno da radimo na tome da djeca u javnim i privatnim vrtićima imaju ista prava, te da cijena boravka u vrtićima bude približna ili identična i to su pravci u kojima trebamo djelovati. Iz ugla institucije koju predstavljam, podrška je bila prisutna od početka mandata i podsjetiću da je predloženi budžet početkom 2021. godine bio 2,25 miliona konvertibilnih maraka za JU Dječiji vrtić „Čika Jova Zmaj“, a da je u ovom trenutku oko 3,68 miliona KM. Skupštinskim amandmanima povećali smo ga za milion KM što je stvorilo uslove za povećanje kapaciteta i poboljšanje uslova i to je nešto na šta možemo biti ponosni. Naravno, tu su i subvencije za boravak djece u privatnim vrtićima koje su krenule sa 10 odsto, a trenutno su 30 i malo nam nedostaje da izjednačimo cijene boravka u javnim i privatnim vrtićima, što nam mora biti svima zajednički cilj“, naglasio je Đurđević.



-Gradska uprava Grada Bijeljina i u narednom periodu ulagađe u ono što je najvrednije, blago našeg društva, ato su upravo naša divna dječica.  Trudićemo se da za našu djecu obezbjeđujemo što bolje uslove kako bi  obuhvat djece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem dostigao stopu kao što je to u Srbiji i u još nekim zemljama u regionu. Ovo je samo jedan mali iskorak, ali svakako značajan. Nastavićemo da u MZ Batković i drugim seoskim MZ  gradimo vrtiće. Takođe, u pripremi je projektno tehnička dokumentacija da se na lokaciji starog buvljaka u  Ulici Živojina Mišića izgradi objekat za novi gradski vrtić, a  trenutno vodimo razgovore sa nekim direktorima osnovnih škola kako bi već postojeće objekte u pojedinim MZ mogli adaptirati, a sve u cilju da  što veći broj naših predškolaca stiče znanja i vještine“, zaključio je Ljubiša Petrović, gradonačelnik Bijeljine.
 
(Semberija info)