Ugljevik proslavio svoju zaštitnicu: Sveta Petka srpskog porijekla :: Semberija INFO ::

 

Ugljevik proslavio svoju zaštitnicu: Sveta Petka srpskog porijekla


Slavske svečanosti opštine Ugljevik počele su Svetom liturgijom u hramu Svete Petke Paraskeve, litijom koja je prošla gradskim ulicama, nakon čega je tradicionalno ispred zgrade opštine prelomljen slavski kolač u čast zaštitnice Svete Petke koju proslavlja ova podmajevička opština.

Arhijerejski namjesnik ugljevičko-janjski protojerej Aleksandar Tešić po blagoslovu episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija pružio je riječi molitve, podrške i ljubavi svim stanovnicima opštine Ugljevik.

-Mi smo malo mjesto ali mjesto ne čini čovjeka, ljudi su ti koji čine mjesto, a mi se molimo da budemo veliki ljudi, dobri, čestit i pošteni, da nas krase divne hrišćanske vrline koje treba da krase svakog pravoslavnog domaćina, onda će naš Ugljevik biti veliki, napredan, blagoslaven Bogom-poručio je Tešić.



Načelnik Ugljevika Perić je obraćajući prisutnima, poželio je srećnu krsnu slavu svim Ugljevičanima uz želju da Ugljevik i dalje bude napredna sredina.

-Hvala episkopu zvorničko-tuzlanskom Fotiju, divnom arhijereju Srpske pravoslavne crkve, koji kaže da je Ugljevik jedno veliko duhovno mjesto-rekao je Perić.

On je zahvalio  sveštenstvu, građanima, gostima što su danas učestvovali u kako kaže velikoj radosti, proslavi krsne slave ove opštine.



-Krsnu slavu proslavljamo sa željom da već od danas bude puno bolje. Svima vama dragi Ugljevičani čestitam ovaj dan, našu krsnu slavu, sa željom da krsnu slavu, tradiciju, kulturu i običaje prenosimo na naše mlađe generacije da ih učimo ljubavi, poštenju, našoj vjeri pravoslavnoj-poručio je Perić.

Predsjednik Skupštine opštine Ugljevik Zoran Lazić čestitao je krsnu slavu svim stanovnicima ove podmajevičke opštine uz napomenu da je slava opštine za Ugljevičane uvijek sabor ljubavi, pažnje sloge i posvećenosti svojoj zaštitnici Svetoj Petki i vjeri Hristovoj.



-Da uvijek budemo na Hristovom putu ljubavi, onako kako nas je učio Sveti Sava. I da sveukupni napredak prati svakog našeg čovjeka i sve naše porodice i domove-poželio je Lazić.

Slavi opštine Ugljevik zajedno sa brojnim vjernicima prisustvovao je župan Kidričeva (Slovenija) Anton Leskovar, načelnik opštine Lopare Rado Savić, direktor Rudnika i Termoelektrane “Ugljevik” Diko Cvijetinović, Narodni poslanik u Skupštini Republike Srpske Milutin Tasovac i drugi gosti.