BIJELjINA: 18. DANI PORODIČNE MEDICINE :: Semberija INFO ::

 

BIJELjINA: 18. DANI PORODIČNE MEDICINE


U Bijeljini se održava dvodnevni simpozijum, 18. Dani porodične medicine. Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Milan Latinović istakao je da je model porodične medicine u Srpskoj organizovan prema konceptu modernih zdravstvenih sistema koji uključuju promociju zdravlja i prevenciju bolesti.
 
-Pored usluge koju smo u ranijim sistemima imali, a odnose se na liječenje, dijagnostiku i rehabilitaciju, timovi porodične medicine imaju obavezu da pružaju i usluge promocije zdravlja i prevencije bolesti, što su koncepti modernih zdravstvenih sistema", rekao je Latinović. U ime organizatora dvodnevne konferencije sa međunarodnim učešćem, predsjednik Udruženja doktora porodične medicine Republike Srpske prim.dr Draško Kuprešak, naglasio je da slogan konferencije “Budi spreman - odgovori na izazove” na simboličan način ukazuje da se nalazimo u specifičnoj situaciji, u dobu globalizacije, digitalizacije, vještačke inteligencije i društvenih mreža". On je istakao da se doktori porodične medicine moraju ojačati kvalitetnim i sveobuhvatnim znanjima i novim vještinama, kako bi mogli da odgovore na potrebe građana. Predsjednik Uduženja  kardiologa Republike Srpske primarijus dr Milica Lovrić, istakla je da je “pred ljekarima  porodične medicine, iz godine u godinu,  sve više izazova, ali i odgovornost za pravovremeno otkrivanje, dijagnotikovanje, upućivanje , liječenje i  prevenciju bolesti”.


 
-Želim istaći dobru saradnju izmedju udruženja u proteklom periodu, kad je epidemija korona virusom zarobila ljekare  koji su se edukovali i razmjenjivali iskustava  putem on line patforme, a Udruženje kardiologa Srpske je u saradnji  sa  Udruženjem doktora porodične medicine,  definisalo  smjernice za liječenje  srčane insuficijencije , hipertenzije , atrijalne fibrilacije i  dislipidemije kako bi i porodičnim ljekarima  olakšali liječenje ambulatnih pacijenata”, rekla je prim. dr Lovrić.   Na skupu učestvuju eminentni predavači u oblasti porodične medicine iz Holandije i Portugalije, Koreje, Hrvatske, Srbije i Srpske,a prvo predavanje održao je prof. dr Zlatko Maksimović, direktor Bolnice “Sveti vračevi”, na temu „Upravljanje promjenama – Rad u kriznim situacijama“. Maksimović je prethodno istakao da je porodična medicina stub primarne zdravstvene zaštite.
 
-Kao dugogodišnji direktor doma zdravlja učestvovao sam u implementaciji porodične medicine i znam koliki je njen značaj u medicini uopšte. Ne može biti dobra primarna medicina bez dobro organizovane porodične medicine, jer je ona stub primarne zdravstvene zaštite. Bolnica u Bijeljini ima odličnu saradnju sa primarnom zdravstvenom zaštitom i vjerujem da će tako biti i u narednom periodu“ rekao je prof.dr Zlatko Maksimović. Na konferenciji će biti promovisane i pisane publikacije za ljekare porodične medicine, smjernice za borbu protiv pušenja, a simpozijumu prisustvuju i predstavnici Udruženja nefrologa Srpske, direktori domova zdravlja, bolnica i drugi gosti.
 
(Semberija info)