BIJELjINA: DANI PORODIČNE MEDICINE REPUBLIKE SRPSKE :: Semberija INFO ::

 

BIJELjINA: DANI PORODIČNE MEDICINE REPUBLIKE SRPSKE


U Bijeljini su počeli 18. Dani porodične medicine Republike Srpske sa međunarodnim učešćem, a skup organizuje Udruženje doktora porodične medicine. Cilj dvodnevnog stručnog skupa je usvajanje novih znanja i tehnologija u liječenju različitih oboljenja – kardiovaskularnih, dijabetesa, te korištenja ultrazvučne dijagnostike u porodičnoj medicine. Draško Kuprešak, predsjednik Udruženja doktora porodične medicine Republike Srpske, rekao je da je ovo jubilarna konferencija i da su ponosni na činjenicu da su uspjeli da se organizuju i okupe cijeli region.





-Region se odazvao i imamo više od 250 registrovanih domaćih vodećih stručnjaka, a sa nama su i  gosti iz Holandije, Portugala.Koreje, Srbije i Hrvatske”, rekao je Kuprešak. Pomoćnik ministra zdravlja dr Milan Latinović pozdravio je u ime ministarstva, održavanje konferencije.



-Porodična medicina je naše strateško opredijeljenje, još iz 1996. godine, kada je NSRS usvojila prvi program i akcioni plan o reformi zdravstvenog sistema u RS, gdje je nosilac primarne zdravstvene zaštite porodična medicina. Ovaj model ima izvanredne mogućnosti, kako za zdravstvene radnike, tako i za građane, što je i najvažnije. Glavna karakteristika je da timovi porodične medicine imaju svoju populacijukoja je kod njih registrovana i oni brinu o njihovom zdravlju. Ministarstvo ima nekoliko programa koji će biti usmjereni na unapređenje kvalitetapružanjausluga u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, odnosno, u porodičnoj medicine”, rekao je Latinović.  Direktor Bolnice “Sveti vračevi” prof. Dr Zlatko Maksimović pozdravio je organizovanje konferencije i podsjetio da je kao dugogodišnji director Doma zdrvlja učestvovao u implemntaciji porodične medicine.



-Znam koliko je značaj porodičnog doktora i porodične medicine. Primarna medicina ne može biti dobra ukoliko nije dobra porodična medicina, a porodična medicina je stub primarne zdravstvene zaštite i zdravstva Republike Srpske. Zadovoljstvo mi je što ću bit ii predavač, jer kongresi i konferenciji su prilike, da se pored toga što se upoznaju novi ljudi i uvijek nešto novo nauči. Zadovoljstvo mi i što se konferencija održava u našem gradu, a takođe želim da istaknem da Bolnica “Sveti vračevi” ima odličnu saradnju sa primarnom zdravstvenom zaštitom,a vjerujem da će tako bit i u narednom period”, rekao je Maksimović. Na dvodnevnom skupu će u okviru panel-sesije biti razmatrano pitanje funkcionisanja i daljeg razvoja integrisanog zdravstvenog sistema (IZIS) u zdravstvenom sistemu Republike Srpske, a učestvovaće predstavnici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, Fonda zdravstvenog osiguranja, „MMS koda“, farmaceutskog društva, Aktiva direktora bolnica, te Udruženja doktora porodične medicine. Na skupu pod sloganom „Budi spreman – odgovori na izazove“ učestvovaće i eminentni predavači u oblasti porodične medicine iz Holandije i Portugalije Hamid A. Alihamad i Aliona Fomin, profesor Dong Šiniz iz Koreje, profesor Dubravko Huljev iz Zagreba, te vodeći domaći stručnjaci – Nikola Šobot sa Kardiohirurgije UKC RepublikeSrpske, Suzana Savić iz Banjaluke, Danijel Atijas iz Doboja, kao i direktor bolnice „Sveti vračevi“ Zlatko Maksimović. Osvrt na doba pandemije i uticaj medija daće novinar iz Beograda Olivera Jovićević, a na konferenciji će biti promovisane i pisane publikacije za ljekare porodične medicine, smjernice za borbu protiv pušenja. Konferenciji prisustvuju i predstavnici Udruženja nefrologa Srpske, zatim predsjednik Udruženja kardiologa Republike Srpske primarijus dr Milica Lovrić, direktor Doma zdravlja Bijeljina primarijus dr Danijela Đukin, te direktori drugih domova zdravlja, bolnica i drugi gosti.



(Semberija info)