DOM ZDRAVLjA: KAD IMAMO ZDRAVU DJECU, IMAMO I ZDRAVU POPULACIJU :: Semberija INFO ::

 

DOM ZDRAVLjA: KAD IMAMO ZDRAVU DJECU, IMAMO I ZDRAVU POPULACIJU


Povodom obilježavanja Međunarodne nedjelje djeteta, ljekari Doma zdravlja govorili su o značaju zdrave ishrane i fizičke aktivnosti za pravilan rast i razvoj djece i omladine, kao i o značaju preventivnih stomatoloških pregleda djece predškolskog i školskog uzrasta. Dr Zoran Vasilić, specijalista porodične medicine  i šef Odjeljenja za promociju zdravlja i prevenciju bolesti,  naglasio je da je cilj ove zdravstvene ustanove da ukažu na činjenicu, da “kad imamo zdravu djecu, imamo i zdrakvu populaciju”.

-Dom zdravlja je ustanova primarnog nivoa, koja je zadužena za sprečavanje nastanka oboljenja i svi mi smo u funkciji očuvanja zdravlja naše djece”, rekao je dr Vasilić. O značaju prevencije govorila je pedijatar, dr Stojanka Škorić.

-Što se tiče prevencije masovnih i nezaraznih bolesti u kasnijem životnom dobu, počinjemo sa danom rođenja i dojenjem, kao osnovnim, najlakšim i najjeftinijim zdravim načinom ishrane djeteta.Dojenje je način ishrane koji novorođenom djetetu omugućava sve nutritivne potrebe koje sadrži majčino mlijeko. Trudimo se da majkama objasnimo značaj dojenja, kako se to radi i da majke koje nisu edukovane, pružimo podršku i objasnimo ono što nisu znale. Sa uvođenjem nemlječne ishrane, u drugoj polovini prvve godine djeteta, takođe nastojimo da stvorimo pravilan pristup ishrani, jer navika o pravilnoj ishrani se stiče u ranom djetinjstvu. Takođe, prevencija gojaznosti počinje sa pravilnom ishranom i prvim godinama života, uvođenjem namirnica koje su preporuka Svjetske zdravstvene organzacije, Evropske i Američke akademiije za ishranu, a to su šest grupa namirnica, žitarice, proizvodi od žitarica, povrće, proizvodi od povrća, voće, mlijeko i mlječni proizvodi, te grupa namirnica gdje spadaju meso, riba, jaja, orašasti plodovi i sjemenske, masti ulja, kao i voda. Iz svake grupe treba uzeti ono što je najzdravije, a preporuka je da djeca posle prve godine, ne uzimaju gotovu, instant hranu, jer sadrži dosta soli šećera, te pojačivača ukusa”, rekla je dr Škorići preporučila da školska djeca nose obroke spremljene kod kuće. Ona je preporučila i da se pravilna ishrana kombinuje sa fizičkom aktivnošću od ranog djetinjstva, jer je prevencija gojaznosti. Specijalista preventivne dječije stomatologije dr  Sanjica Mrda pojasnila je da prevencija kreće već u vrijeme trudnoće, odnosno, ishrane trudnice.

-U prvim mjesecima života djeteta, takođe je bitna ishrana i održavanje usne duplje. Za prevenciju oralnog zdravlja je bitno da se obavljaju redovni stomatološki pregledi, a mi u Domu zdravlja imamo pet dječijih stomatologa koji rade u dvije smjene i pregledi se ne zakazuju”, pojasnila je dr Mrđa. Ona je naglasila da je oralna higijena veoma bitna, da pored rednovnog pranja zuba pastom i četkicom, ujutro i uveče, roditelji treba da dovode djecu na redovne kontrole kod stomatologa. Fizijatar dr Neda Lugonja, naglasila je da je fizička aktivnost kod djece veoma značajna, kako ne bi dolazilo do deformiteta kičmenog stuba.

-Najčešći deformiteti kod djece su deformiteti stopala i kičmenog stuba. Jedan od najčešćih uzroka je nedostatak fizičke aktivnosti, a posebno što djeca dugo vremena provode sjedeći ispred televizotra i kompjutera. U predškolskom period najčešće srećemo deformitet stopala, u smislu ravnih stopala i loše držanje. Bitno je problem uočiti na vrijeme i dovesti dijete na pregled, kako ne bi došlo do ozbiljnijih deformiteta”, rekla je dr Lugonja i naglasila da je fizička aktivnost izuzetno važna za pravilan razvoj.
Semberija info