Pričom o ekologiji spuštena zavjesa na Dječiji pozorišni festival :: Semberija INFO ::

 

Pričom o ekologiji spuštena zavjesa na Dječiji pozorišni festival


Večerašnjom predstavom „Ko prirodu prlja ima da nadrlja“ koju je na sceni Centra za kulturu „Semberija“ Bijeljina izvelo „Čiča Mičino pozorište“ iz Beograda spuštena je zavjesa na 7. Pozorišni festival „Čupava bajka“. Tokom četiri dana trajanja festivala najmlađi su imali priliku da uživaju u četiri predstave.

-Veoma smo radosni što je Dječiji pozorišni festival koji se održava po sedmi put u Bijeljini bio veoma posjećen.

Kao i do sada i ove godine smo imali izuzetne predstave i kvalitetno selektovane i članovi stručnog žirija su imali izuzetno težak zadatak, da prema kategorijama izaberu najbolje. Zahvalio bih se našoj dječici, kao i njihovim roditeljima na povjerenju i nadam se da smo ispunili sva njihova očekivanja kao i prethodnih godina, a mi se veoma se radujemo sljedećem festivalu“, istakao je Igor Bešlić, direktor Centra za kulturu „Semberija“ Bijeljina.



Predstava „Ko prirodu prlja ima da nadrlja“ donosi priču o očuvanju prirode, prijateljstvu i  vršnjačkom nasilju.

Aleksandar Ristoski, član „Čiča Mičinog pozorišta“ Beograd istakao je da njihove predstave uvijek imaju neke poruke koje pokušavaju da prenesu najmlađima i da se svaki put raduju gostovanjima u Bijeljini.

-Veoma nas raduje što najmlađa bijeljinska publika razume i prihvata poruke naših predstava. U večerašnjoj predstavi igrao sam Zdravka Prljavka, koji je i antagonista ove priče i pokušava da na svaki mogući način „pođubri“ ceo svet. Pored priče o ekologiji u predstavi se govori i o prijateljstvu, kao i delimično o nasilju. Trudimo se da uvek imamo neku poruku koju šaljemo, a večerašnja je bila da čuvamo životnu sredinu i da bežimo od nasilja“, pojasnio je Ristoski.


 
Tijana Maksimović, član „Čiča Mičinog pozorišta“ Beograd istakla je da ovo pozorište već peti put učestvuje na Dječijem pozorišnom festivalu „Čupava bajka“.

-Ja sam prvi put u Bijeljini i veoma sam se obradovala bijeljinskoj publici. Moram istaći da su deca najiskrenija publika i ono što im je na umu to će reći na glas. Sa decom je uvek zanimljivo i drugačije, a i sve to zavisi od mesta do mesta, kao i od broja dece na predstavi. Dečija publika je definitivno najveći izazov“, zaključila je Maksimovićeva.



U okviru festivala dodjeljene su i nagrade za četiri kategorije, nagradu za najbolju predstavu u cjelini dobilo je „Čiča Mičino pozorište“ Beograd za predstavu „Ko prirodu prlja ima da nadrlja“, specijalnu nagradu za originalnost i fantaziju osvojio je  „Allegretto teatar“  iz Vršca za predstavu „Mala sirena“.  Nagradu za najbolju originalnu muziku dobilo je Pozorištance „Maslačak“ Bijeljina za predstavu „Alisa u zemlji čuda“, te za najbolju reakciju publike Pozorište „Teatrić“ iz Beograda za predstavu „Čudna šuma“.

(Semberija info)