Bez većine za smjenu gradonačelnika Brčko distrikta Zijada Nišića :: Semberija INFO ::

 

Bez većine za smjenu gradonačelnika Brčko distrikta Zijada Nišića



Skupština Brčko distrikta juče nije podržala inicijativu za smjenu Zijada Nišića iz Stranke za BiH sa dužnosti gradonačelnika distrikta, koju je podnijelo sedam poslanika iz reda bošnjačkog naroda.

Na vanrednoj sjednici Skupštine Brčko distrikta, za smjenu Nišića glasalo je osam odbornika, protiv je bilo pet, a 16 uzdržano.

Ovu inicijativu podnijelo je pet poslanika SDA, te poslanici Abdulah Iljazović i Bahrija Ribić, koji su nakon ovog postupka izbačeni iz Stranke za BiH.

Predsjednik brčanske Skupštine Siniša Milić rekao je da je stav poslanika iz reda srpskog naroda da je pet mjeseci od kako Nišić na funkciji gradonačelnika suviše mali period da bi se izrekla tako drastična sankcija kao što je razrješenje sa dužnosti, a sve zbog promjene političke opcije poslanika unutar bošnjačkog bloka.

“Imali smo prije pet mjeseci situaciju u kojoj je došlo do promjene gradonačelnika, usljed promjene većine u dijelu koalicije unutar bošnjačkog naroda”, rekao je Milić novinarima.

On smatra da te učestale promjene dovode do nestabilnosti institucija distrikta.

“Da bismo obezbijedili neku finansijsku stabilnost, poslanici iz reda srpskog naroda, njih je deset i oni su najbrojniji unutar ove koalicije, imaju osjećaj odgovornosti da institucije distrikta funkcionišu stabilno i efikasno. Iz tog razloga bili smo uzdržani prilikom glasanja, pružajući šansu Vladi da napravi odlučujuće iskorake koji će okupiti stabilnu skupštinsku većinu”, naveo je Milić.

Potpredsjednik Skupštine Brčko distrikta Ivo Filipović smatra da se prebrzo došlo do smjene aktuelnog gradonačelnika.

“Uvjereni smo da bi ponovo poslije određenog vremena došlo do smjene. Ne možemo tako lako podržavati destabilizaciju Vlade, Skupštine i ukupne zajednice Brčko distrikta tako što bi mijenjali Vladu svaka dva-tri mjeseca”, poručio je Filipović.

Poslanik SDA u Skupštini Brčko distrikta i jedan od potpisnika inicijative za smjenu gradonačelenika Senad Osmanović rekao je da je razlog za podnošenje ovog zahtjeva zastoj rada Vlade, te kao primjer naveo kašnjenje u donošenju rebalansa budžeta.

“Na sjednici Vlade imate po tri-četiri tačke koje su više protokolarne. Svjesni smo da sam Nišić nije kriv za zastoj, ali on je birao saradnike”, rekao je Osmanović.

Gradonačelnik Brčkog Zijad Nišić rekao je da je ovo bila očekivana politička akcija grupe poslanika zbog zastoja u radu ove lokalne zajednice, te da su bili i kontraargumenti zbog kojih se skupštinska većina odlučila da ne podrži inicijativu za smjenu gradonačelnika.

Ovo je, od početka godine, druga incijativa za smjenu gradonačelnika Brčkog distrikta.

Sedam poslanika iz Stranke za BiH, Saveza za bolju budućnost, SDP-a, Naroda i pravde te poslanik iz romske nacionalne manjine podnijeli su 1. marta zahtjev za smjenu bivšeg gradonačelnika Eseda Kadrića iz SDA, uz obrazloženje da distrikt nije na stepenu razvoja na kojem bi trebao biti.

Kadrić je smijenjen 15 dana poslije na vanrednoj sjednici Skupštine, a na mjesto gradonačelnika izabran je Zijad Nišić iz Stranke za BiH sa 23 glasa za i šest suzdržanih.

Nakon vanredne sjednice Skupštine Brčko distrikta počela je redovna na čijem dnevnom redu je usvajanje rebalansa budžeta za 2023. godinu, te niz odluka o utvrđivanju javnog interesa radi realizacije infrastrukturnih projekata, prenose mediji.


banjaluka.net