Osvještan temelj Svetosavsko–parohijskog doma u Balatunu :: Semberija INFO ::

 

Osvještan temelj Svetosavsko–parohijskog doma u Balatunu



U porti Hrama Sveta tri jerarha u Balatunu danas je uz prisustvo velikog broja vjernika, kao i političkih zvaničnika osvještan temelj Svetosavsko – parohijskog doma. Osvještenju temenja prethodila je sveta arhijerejska liturgija koju se služio Episkop  zvorničko - tuzlanski Fotije, nakon čega je formirana svečana litija koja se kretala do temelja svetosavsko – parohijskog doma. 



Ovom prilikom, Milanu Dakiću dodijeljena je arhijerejska pohvalnica za  nesebičnu pomoć prilikom gradnje temelja, a pored njega pohvalnice su uručene i gradonačelniku Bijeljine Ljubiši Petroviću, kao i Zoranu Radiću, mještaninu sela Balatun.



Milan Dakić za portal „Semberija info“ kazao je da je više puta imao čast i priliku da bude kum hrama Sveta tri jerarha, te da je sada imao i priliku da pomogne prilikom izgradnje Svetosasvsko – parohijskog doma.

- Crkvena kuća, kao i sala prijeko je potrebno mještanima, kao i svim ljudima koji bi se tu družili. Svjedoci smo da u više mjesnih zajednica svaka crkvena parohija ima svoj dom, kao i salu za obilježavanja svih bitnih događaja, a sada se dešava da će i Mjesna zajednica Balatun imati svoj. Na poziv sveštenika Đorđa, kao i Crkvenog odbora MZ Balatun rado sam se odazvao pozivu da dam svoj doprinos. Ako Bog da nastavićemo sa radovima da se dom završi u što kraćem vremenskom periodu“, istakao je Dakić i ovom prilikom rekao je da pohvalnica koju je ovom prilikom dobio za njega predstavlja veliku nagradu za sve ono što čini i radi.



Episkop zvorničko – tuzlanski Fotije kazao da je parohijski dom potreban kako svakoj crkvenoj opštini, tako i svakom hramu. 

- Parohijski dom je veoma važan, jer se u njemu ljudi nakon liturguje sastaju da razgovaraju, da se osveže, ali i da kažu svoje životne probleme koje imaju kao ljudi, a  tiču se ekonomije, obrazovanja, koji se tiču uopšte jedne crkve i naroda“, rekao je episkop Fotije.



- Namjera nam je da Svetosavsko – parohijski dom bude objedinjujuća tačka, te da formiramo kompleks koji će biti koristan, najprije duhovno, a onda i na praktičnom nivou, da pruža sve ono što je potrebno, kako ljudima, tako i vjernicima“, zaključio je jerej Đorđe Grujić, paroh Balatunsko – velinoselske parohije.


Semberija info - S. Ristanović