Prof . dr Milan Nedeljković: Otvaranje Centra za vještačku inteligenciju je velika vizija rukovodstva bijeljinske bolnice :: Semberija INFO ::

 

Prof . dr Milan Nedeljković: Otvaranje Centra za vještačku inteligenciju je velika vizija rukovodstva bijeljinske bolnice


Razvoj veštačke inteligencije u zdravstvenom sektoru predstavlja jedan veliki pomak u razumevanju svega onoga što se radi u bolnicama pogotovo u sekundarnim i tercijarnim zdravstvenim ustanovama. U San Dijegu postoji sedam meseci specijalizacije, subspecijalizacije iz ove oblasti, ali vidimo ovde i u Bijeljini da je bijeljinska bolnica na čelu sa direktorom, prof. dr Zlatkom Maksimovićem, to prepoznala. Danas će, prvog septembra, po prvi put biti otvoren Centar za primenu veštačke inteligencije ovde u Republici Srpskoj u zdravstvenom sektoru, konkretno u ovoj bolnici. To je jedna velika vizija ekstremno sposobnog čoveka i organizatora kao što je direktor ove bolnice, prof. dr Maksimović.



Vidio sam da imaju: tri skenera, dva magneta, salu za interventnu kardiologiju, uskoro se otvara i druga, imaju elektrofiziologiju gde je prof. Angelkov prisutan – jedan od vodećih doktora u toj oblasti u ovom delu Evrope.
Takođe , tu je i dr Aleksandar Janjičić koji je u interventnoj kardiologiji prepoznat i u Republici Srbiji, Republici Srpskoj i u cijelom regionu, a to su sve mesta gdje se veštačka inteligencija može primeniti i pomoći doktorima u planiranju intervencije. Na jedan određen način veštačka inteligencija multislajz, kompjuterska tomografija, ehokardiografija tačno kaže gde da priđemo i kako, koju veličinu valvula i stenta da stavimo. To je primena veštačke inteligencije kao pomoćna metoda u što boljem pristupu i lečenju pacijenta, rekao je prof. dr Nedeljković.

Prof .dr Milan Nedeljković je specijalista interne medicine i subspecijalista kardiologije, interventni kardiolog zaposlen u Kliničkom centra Srbija. Redovan profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i gostujući profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci. Kao istaknuti stručnjak nosilac je zlatne medalje, najvećeg priznanja Udruženja kardiologa Srbije. Predsjednik Gradske opštine Vračar.