Ministarstvo privrede i preduzetništva RS: Predstavljena linija finansijske podrške teška 14,5 miliona KM :: Semberija INFO ::

 

Ministarstvo privrede i preduzetništva RS: Predstavljena linija finansijske podrške teška 14,5 miliona KM


Ministarstvo privrede i preduzetništva, na inicijativu Razvojne agencije grada Bijeljina i Privredne komore Republike Srpske, danas je u Bijeljini organzovalo prezentaciju linija finansijske  podrške namijenjenih privrednim subjektima u Republici Srpskoj.

Ivana Sandić Blagojević, pomoćnik ministra privrede i preduzetništva, poseban akcenat stavila je na podsticaje za direktna ulaganja, podsjetivši da je javni poziv raspisan sedamnaestog avgusta i da je otvoren trideset dana.

“Pozivamo sve privredne subjekte iz prerađivačkog sektora da posjete sajt Ministarstva privrede i preduzetništva i da popune prijavne obrazce. Oni mogu aplicirati za nabavku novih mašina i opreme ili nabavku mašina i opreme koja nije starija od osam godina. Podsticajna sredstva se odobravaju svim privrednim subjektima koji ispune uslove javnog poziva. Za ovu namjenu, u budžetu Republike Srpske za 20023. godinu, obezbijeđeno je 14,5 miliona KM”, izjavila je Ivana Sandić Blagojević.

Ona je tom prilikom naglasila da pravo učešća na javnom pozivu ima oko 1.900  privrednih subjekata i preduzetnika iz Republike Srpske. Shodno iskustvima iz proteklih godina, jedna trećina njih se prijavljuje na ovakve javne pozive.

Stevo Savić, predsjednik Područne privredne komore Bijeljina podsjetio  je da su nadležnosti iz privrede trenutno podijeljene u više ministarstava, zalažući se za jako i snažno ministarstvo koje bi objedinilo sve nadležnosti privrede u Republici Srpskoj.

“Nezadovoljni smo visinom odobrenih sredstava za 2023. godinu. Smatramo da je 14,5 miliona KM nedovoljno, ukoliko imamo u vidu činjenicu da su privredni trendovi u proteklih nekoliko mjeseci u padu. Možda malo i kasnimo s ovim projektom.  Imamo velika kašnjenja po osnovu povećanja plata u privredi i ovom prilikom upućujem apel Vladi i ministarstvu finansija da ispoštuju dinamiku isplate tih sredstava”, istakao je Savić.

Marko Vlačić, direktor Razvojne agencije grada Bijeljina izjavio je da Razvojna agencija već ima jedan otvoren javni poziv, a riječ je o  zapošljavanju i samozapošljavanju preduzetnika u preduzetničkim i zanatskim radnjama.

“Riječ je i o kupovini osnovnih sredstava, mašina, alata i kompjuterske opreme. Predviđeni iznos za ovaj javni poziv je 95.000 KMi javni poziv i traje do sedmog septembra ove godine. Preduzetnici moraju ispuniti osnovne uslove, kao što je registracija na području grada, izmirenje poreza i doprinosa, te izmirenje doprinosa prema gradu Bijeljina”, izjavio je Vlačić, naglasivši da preduzetnici mogu dobiti maksimalno 10.000 KM.

Semberija info