MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O DIGITALIZACIJI – VJEŠTAČKOJ INTELIGENCIJI U MEDICINI OKUPILA VIŠE OD 130 UČESNIKA :: Semberija INFO ::

 

MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O DIGITALIZACIJI – VJEŠTAČKOJ INTELIGENCIJI U MEDICINI OKUPILA VIŠE OD 130 UČESNIKA


Dvodnevna međunarodna naučno-praktična konferencija pod nazivom „BUDUĆNOST vs. SADAŠNjOST U MEDICINI, DIGITALIZACIJA – VJEŠTAČKA INTELIGENCIJA“ koja je okupila više od 130 učesnika iz Republike Srpske, BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Velike Britanije, Austrije, Italije, SAD, Ruske federacije i Sejšela svečano je danas otvorena u Etno selu Stanišići. Među predavačima nalaze se predstavnici nauke, zdravstvenih ustanova i organa upravljanja zdravstvenim sistemima te stručnjaci koji će podijeliti svoja iskustva iz ove oblasti.


 
Predsjednik Organizacionog odbora i direktor JZU Bolnica “Sveti Vračevi” prof. dr Zlatko Maksimović istakao je da je digitalizacija u medicini već prisutna i da predstavlja realnost koja je stigla i kod nas.
 
"Naša namjera nije samo da prihvatimo vještačku inteligenciju već da aktivno učestvujemo njome. Jer ako mi ne kontrolišemo vještačku inteligenciju, ona će sutra kontrolisati nas. Dakle, odgovornost je na nama da postavimo okvire i standarde za primjenu vještačke inteligencije. I siguran sam da će ovaj međunarodni naučni skup u značajnoj mjeri doprinjeti tome", rekao je prof. dr Maksimović.
 
Član Naučnog odbora, dr Milan Latinović, pomoćnik ministra za zdravlje i socijalnu zaštitu Republike Srpske istakao je zadovoljstvo što je resorno ministarstvo pokrovitelj ovog događaja i istakao je važnost održavanja ovog događaja za Republiku Srpsku, BiH ali i za cijeli region.


 
"To je prilika da zdravstveni sistem u Republici Srspskoj koji je prethodnih 30 godina unapređivan kroz određenu rekonstrukciju i izgradnju a posebno bih istakao opremanje savremenom medicinskom opremom koja već koristi određene sisteme informatizacije i ovo je još jedan korak nadogradnje kako bi se unaprijedila dijagnostika", istakao je dr Latinović.
 
Potpredsjednik Organizacionog odbora Vladimir Trajković, predsjednik Fondacije za kulturu kvaliteta i izvrsnost iz Beograda rekao je da mu je čast što je Fondacija jedna od organizatora ove Konferencije jer, kako je istakao, Fondacija organizuje konferencije koje razmatraju problematiku modela izvrsnosti i menadžment modela čija je osnova kvalitet.

"Imamo dve konferencije godišnje, jedna je početkom marta to je “Nedelja kvaliteta u Srbiji” i druga je u novembru mesecu “Forum kvaliteta i izvrsnosti”. Učešće na ovoj konferenciji trebalo bi da nas podstakne da uvedemo i sektorski model nagrade, to je biznis model nagrade koji se bavi unapređenjem organizacionih i poslovnih performansi", rekao je Trajkovć.
 
Prim. dr Danilo Jokić, rukovodilac Doma zdravlja u Podgorici izrazio je očekivanje da će ova iskustva koja će steći na Konferenciji moći da prenese kolegama u Crnoj Gori.


 
"Vidjeli smo kroz ono što smo svi prošli, kroz COVID 19 da su informacione tehnologije, a pogotovo digitalizacija u telemedicini, pokazale koji su to benefiti bili i za pacijente i zaposlene u zdravstvenim sistemima pogotovo u ruralnim i manje razvijenim sredinama kao i u velikim centrima gdje je bio veliki protok informacija. Digitalizacija je već pokazala sve benefite koje može da iskoristi zdravstveni sistem", zaključio je dr Jokić.
 
Dr Ino Protrka, ravnatelj Doma zdravlja Zagreb Centar kaže da je ova ustanova dio evropskog digitalnog inovacijskog haba, zajedno sa 16 zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj.



"Mi smo zajedno sa 16 zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj pioniri u provođenju rješenja umjetne inteligencije u zdravstvu, tako da smo u zadnje vrijeme značajno na tom području napredovali. Mogu slobodno reći da je veliki dio toga već zamjenila i umjetna inteligencija i digitalizacija i to nam mnogo pomaže. Kao i sve zemlje u regionu imamo problem sa manjkom kadra, i na neki način to moramo riješiti. Ovo je definitivno jedan od odličnih načina jer se pokazalo da skraćujemo liste čekanja i olakšavamo zaposlenicima posao tako da je definitivno postalo dio svakodnevice", rekao je dr Protrka.
 
Prof. dr Nebojša Tasić, pomoćnik direktora Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje, predsjednik svjetskog Udruženja za vaskularno zdravlje i predsjednik centara za hipertenziju i prevenciju infarkta i šloga HISPA čestitao je na odličnoj organizaciji Konferencije i podsjetio na njenu važnost, ne samo za Bijeljinu, Semberiju, Republiku Srpsku već i za BiH jer pokazuje da zdravstvo Republike Srpske i BiH pokazuje da drži korak sa najnovijim savremenim naučnim i stručnim dostignućima.
 
"Pojam veštačka inteligencija je do pre nekoliko meseci bio apstraktan. Vezivali smo ga za robote, mašine međutim, mi koji bolje pratimo značaj i ulogu telemedicine koja je preteča ili sastavni deo veštačke inteligencije i ono što želim da shvatite jeste da veštačka inteligencija u zdravstvu je tu da pomogne pacijentima i lekarima Naime, veštačka inteligencija u zdravstvu kojom se mi u Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje intenzivno bavimo poslednjih pet do sedam godina je u stvari nastavak jedne priče informatičkog sistema, zatim telemedicine u kojoj se približavamo pacijentu a pacijenti nama i time olakšavamo kvalitet dijagnoze, kvalitet lečenja kao i praćenja toka lečenja. Veštačka inteligencija nije tu da zameni lekara već da pomogne lekaru da se manje bavi nekim administrativnim rutinskim, manje značajnim poslima, a da svoju prirodnu inteligenciju iskoristi na to da na najbolji način pomogne svakom pacijentu", rekao je dr Tasić.


 
Prof. dr Aleksandar Redžek, direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine istakao je da primjena vještačke inteligencije u medicini ima tri ključna stuba na kojima se bazira i na kojima može doprinijeti kvalitetu u pružanju zdravstvenih usluga.
 
"Pre svega, unapređenje kvaliteta dijagnostike i terapijskih procedura. Drugi stub predstavlja širenje medicinskih usluga van okvira i zidova zdravstvenih ustanova ka pacijentima koji se nalaze u teže pristupačnim regionima, gde se može kontinuirano pratiti njihovo zdravstveno stanje i treći segment koji je isto tako važan je razmena iskustava i znanja između zdravstvenih ustanova u regionu i šire.
 
Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine već ima jednu dugu tradiciju saradnje sa bolnicom “Sveti Vračevi” zahvaljujući pre svega prepoznavanju sličnih afiniteta menadžmenta koji je prepoznao značaj razmene zdravstvenih informacija, usluga i stručnosti samih zdravstvenih kadrova, a sve u cilju unapređenja kvaliteta lečenja naših pacijenata. Tu je ključni momenat primene veštačke inteligencije i telemedicine u zdravstvu", naveo je prof. dr Redžek.
 
Direktan prenos oba konferencijska dana biće emitovan putem youtube kanala Bolnice Bijeljina: https://www.youtube.com/channel/UCUOl_KM8P9TBhXwehK9GTug i na Facebook stranici JZU Bolnice „Sveti Vračevi“ Bijeljina https://www.facebook.com/Bolnica.SvetiVracevi .
 
U okviru drugog programskog dana u Bolnici “Sveti Vračevi” predviđeno je otvaranje Centra za vještačku inteligenciju, gdje je planirana dalja primjena dijela vještačke inteligencije. Takođe, biće održan okrugli sto na temu: Informatizacija medicinskih organizacija – kako se pripremiti za budućnost”.

Organizatori konferencije su Fondacija za kulturu kvaliteta i izvrsnost (FQCE) iz Beograda, Braincon technologies iz Beča i JZU Bolnica „Sveti Vračevi“ iz Bijeljine a pokrovitelj Konferencije je Vlada Republike Srpske, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite.
Budućnost je počela, treba učestvovati!