JZU BOLNICA "SVETI VRAČEVI" BIJELjINA: POČEO MEĐUNARODNI NAUČNI SKUP :: Semberija INFO ::

 

JZU BOLNICA "SVETI VRAČEVI" BIJELjINA: POČEO MEĐUNARODNI NAUČNI SKUP


Predsjednik Organizacionog odbora i direktor JZU Bolnica “Sveti Vračevi” prof. dr Zlatko Maksimović istakao je da je digitalizacija u medicini već prisutna i da predstavlja realnost koja je stigla i kod nas.



–Naša namjera nije samo da prihvatimo vještačku inteligenciju već da aktivno učestvujemo njome. Jer ako mi ne kontrolišemo vještačku inteligenciju, ona će sutra kontrolisati nas. Dakle, odgovornost je na nama da postavimo okvire i standarde za primjenu vještačke inteligencije. I siguran sam da će ovaj međunarodni naučni skup u značajnoj mjeri doprinjeti tome, rekao je prof. dr Maksimović.
 
Član Naučnog odbora, dr Milan Latinović, pomoćnik ministra za zdravlje i socijalnu zaštitu Republike Srpske istakao je zadovoljstvo što je resorno ministarstvo pokrovitelj ovog događaja i istakao je važnost održavanja ovog događaja za Republiku Srpsku, BiH ali i za cijeli region.


 
- To je prilika da zdravstveni sistem u Republici Srspskoj koji je prethodnih 30 godina unapređivan kroz određenu rekonstrukciju i izgradnju a posebno bih istakao opremanje savremenom medicinskom opremom koja već koristi određene sisteme informatizacije i ovo je još jedan korak nadogradnje kako bi se unaprijedila dijagnostika, rekao je dr Maksimović, istakao je dr Latinović.