PRIJEM ZA BH. OLIMPIJCE: STALNA PODRŠKA MLADIM TALENTIMA :: Semberija INFO ::

 

PRIJEM ZA BH. OLIMPIJCE: STALNA PODRŠKA MLADIM TALENTIMA


Gradonačelnik Grada Bijeljina, Ljubiša Petrović upriličio je danas prijem za dvojicu mladih fizičara koji su na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike predstavljali Bosnu i Hercegovinu. Prijemu su, u prisustvu svojih profesora, prisustvovali Miodrag Ostojić učenik Tehničke škole „Mihajlo Pupin“ iz Bijeljine i Muhamed Numanović učenik „Richmond Park“ - međunarodne srednje škole iz Tuzle.



Međunarodna olimpijada iz fizike, 53. po redu, održana je u Tokiju u periodu od 10. do 17. jula. Učestvovalo je oko 400 učenika iz preko 80 država. Učenici su se takmičili u izradi eksperimentalnih i teorijskih zadataka, i to tokom dva dana u trajanju po pet sati sati. Svaka država je imala pravo prijaviti do pet učenika.



-Grad Bijeljina će nastaviti da podržava naše divne učenike koji, u moru sivila unose optimizam i nadu u naše društvo. Mi smo Muhamedu i Miodragu iskazali moralnu i materijalnu podršku i tako ćemo nastaviti i u budućnosti  prema svim učenicima koji budu ostvarivali ovakve uspjehe. Pozvao bih ovom prilikom nadležne institucije iz oblasti obrazovanja, da donesu strateške odluke kojima bismo energičnije ušli u proces izgradnje ambijenta u našim školama gdje bi raslo više ovako talentovanih učenika“, istakao je gradonačelnik Petrović.



Muhamed Numanović je ovog ljeta završio drugi razred srednje škole a na Olimpijadi u Tokiju je osvojio bronzanu medalju dok je Miodrag Ostojić završio treći razred Tehničke škole a iz Tokija se vratio sa pohvalom. Pored ovogodišnjeg nastupa na Međunarodnoj olimpijadi, Miodrag Ostojić je prošle godine bio dio bh. tima koji je učestvovao na Evropskoj olimpijadi iz fizike u Sloveniji.

Organizatori olimpijade su su pobrinuli da osim takmičarskog dijela brojnim selekcijama pruže priliku da bolje upoznaju kulturu, geografiju i tradiciju Japana.



-Između takmičarskih obaveza imali smo priliku da kroz dva poludnevna i dva cjelodnevna izleta vidimo mnogo važnih detalja iz istorije i kulture Tokija i Japana“, izjavio je Miodrag Ostojić.

Gradska uprava Grada Bijeljina je bh. olimpijce nagradila novim laptopima.

(Semberija info)