Podbacio ovogodišnji rod krompira :: Semberija INFO ::

 

Podbacio ovogodišnji rod krompira


Opšta poljoprivredna zadruga „Agrofarmer“ iz Janje je ove sezone sa svojih 45 kooperanata ugovorila sjetvu industrijskih sorti krompira na 50 hektara površine. Po ugovoru koji su skolopili sa kompanijom „Bingo“ sav proizvedeni krompir se direktno sa njive vozi u krug Fabrike sušenog voća i povrća „Semberka“ u Janji. Ovakav vid saradnje traje već sedmu godinu na zadovoljstvo svih strana.



Ova godina će ostati u pamćenju mnogih poljoprivrednika kao jedna od najtežih sezona u kojoj većina poljoprivrednih kultura nije dala ni optimalan prinos. Izuzetak nisu ni proizvođači krompira u Janji. Pored svih nepogoda koje su pogodile kompletan sektor agrara u BiH, oko 10 posto površina pod krompirom u Janji je u potpunosti uništeno u poplavi koja je janjanska polja zahvatila posljednjeg dana maja ove godine.

-Vađenje ovosezonskog roda smo počeli u prvoj sedmici ovog mjeseca. Do sada smo izvadili novi krompir sa oko 20 hektara površine. Ispostavilo se da su tačna naša predviđanja koja smo donosili na osnovu uzorkovanja sa pojedinih parcela. Krompir ove sezone ima izuzetno slab prinos, baš poput svih drugih kultura u janjanskim poljima. Postoji nekoliko izuzetaka ali većina naših kooperanata će ove sezone poslovati na granici rentabilnosti“, istakao je Mujo Bogaljević, predsjednik OPZ „Agrofarmer“ iz Janje, dodajući još da će minuse na računu donekle ublažiti poticaji Ministarstva poljoprivrede RS i Agrarnog fonda Grada Bijeljina.



-Ono što će odrediti budućnost proizvodnje krompira na ovom prostoru jeste sposobnost nas kao zadrugara da budemo veza između poljoprivrednih proizvođača i različitih fondova koji pružaju podršku agraru. Na taj način mi smo ove sezone u okviru projekta EU4AGRI obezbijedili našim kooperantima nabavku mineralnih đubriva uz poticaj od 75 posto tako da su oni platili samo 25 posto tržišne cijene. U planu je nastavak sličnih aktivnosti o čemu smo početkom jula razgovarali na Regionalnom skupu zadruga i zadružnih saveza u Bijeljini“, zaključio je na kraju razgovora za „Semberija INFO“ Mujo Bogaljević.

(Semberija info)