MINIĆ U BIJELjINI: TRAŽE SE RJEŠENjA U SKLADU SA STRUKOM :: Semberija INFO ::

 

MINIĆ U BIJELjINI: TRAŽE SE RJEŠENjA U SKLADU SA STRUKOM


Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić je nakon sastanka sa predstavnicima Republičke uprave za inspekcijske poslove, Veterinarske inspekcije grada Bijeljina, Kancelarije za veterinarstvo BiH, Veterinarskog instituta Republike Srpske "Dr Vaso Butozan" i sa predstavnicima veterinarskih organizacija, o temi afričke kuge svinja, izjavio da “Republika Srpska nastavlja kontinuitet svih aktivnosti u borbi protiv afričke kuge svinja”.

-Struka mora preuzeti odgovornost i dati odgovor na pitanja,  kako da se više iskoristi meso koje se sada uništava, da se smanji uvoz i da se što prije izvrši dezinfekcija u ugroženom području i priprema za unošenje novih životinja, kao i rješenje za prasad. Mi kao vlast želimo i hoćemo da pomognemo građanima, pogotovo u dijelu koji se odnosi na svinjogojstvo”, rekao je Minić i dodao da će RS iskoristiti sve pozitivne prakse iz Srbije. Gradonačelnik Ljubiša Petović je podsjetio da je u Semberiji više od 14.000 eutanaziranih svinja, te da je šteta preko šest miliona maraka.

-Tražili smo na astanku hitno od resornog ministarstva da se uputi Prijedlog zakona o afričkoj kugi svinja i da se taj zakon donese u što hitnijem roku na NSRS po hitnoj procedure”, rekao je Petrović. Na sastanku je najavljeno da će afrička kuga svinja biti razmatrana na zajedničkoj sjednici vlada Srbije i Republike Srpske kako bi “bolest pokušali što bolje kanalisati u smislu zajedničkih aktivnosti i mjera”.