MINISTARSTVO POLjOPRIVREDE RS: Uzgajivači svinja da se jave Područnim kancelarijama radi realizacije smanjenja populacije zdravih svinja :: Semberija INFO ::

 

MINISTARSTVO POLjOPRIVREDE RS: Uzgajivači svinja da se jave Područnim kancelarijama radi realizacije smanjenja populacije zdravih svinja


Saopštenje Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske prenosimo u cjelosti:

„Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske obavještava da je skladu sa novonastalom epizootiološkom situacijom i pojavom afričke kuge svinja u Republici Srpskoj, na snazi provođenje mjera suzbijanja i sprečavanja širenja bolesti u zaraženom i ugoženom području.

Mjere u zaraženom i ugoženom području sprovode se u skladu sa Pravilnikom o mjerama za rano otkrivanje, dijagnostiku, sprečavanje širenja, suzbijanje i iskorjenjivanje zarazne bolesti afričke kuge svinja i pod nadzorom veterinarskog inspektora.

U skladu sa pomenutim pravilnikom veterinarski inspektor može da odobri upućivanje svinja na hitno klanje u klaonice koje se nalaze u zaraženom i ugoženom području i to: Klaonica „KOD MILENKA SS“, Gornje Crnjelovo- Bijeljina, „Globus“ d.o.o., Bijeljina i MI „ZP Komerc“ d.o.o. Bijeljina.

U cilju sanacije ekonomske štete od afričke kuge svinja koju trpe proizvođači sa ugroženog i zaraženog područja, Ministarstvo je svojim rješenjima o određivanju zaraženog i ugroženog područja, omogućilo da se u ove svrhe po odobrenju veterinarskog inspektora mogu koristiti navedeni objekti, a koji posjeduju Rješenje o ispunjenosti uslova za obavljanje djelatnosti klanja i prerade, izdato od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Rješenjem o utvrđivanju postupaka provođenja klanja i nadzora nad klanjem svinja u klaonicama u području koje je proglašeno zaraženim i ugroženim od bolesti afričke kuge svinja bliže su utvrđeni postupci sprovođenja ovog postupka.

U cilju realizacije ove mjere, odnosno smanjenja populacije zdravih svinja nakon uzorkovanja krvi prije klanja, svi zainteresovani poljoprivredni proizvođači treba da se jave Područnim kancelarijama – Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi sa zahtjevom, kako bi veterinarski inspektor mogao sprovesti proceduru utvrđivanja nivoa rizika na osnovu biosigurnosnih mjera na samoj farmi, organizovati uzorkovanje i uputiti životinje na klanje.“

(Dešavanja u Bijeljini)