Povodom četvrtog jula, Dana borca: Otkriven spomenik borcima Crvene armije u Rači :: Semberija INFO ::

 

Povodom četvrtog jula, Dana borca: Otkriven spomenik borcima Crvene armije u Rači


Povodom četvrtog jula, Dana borca i proglašenja ustanka u Drugom svjetskom ratu, Gradska skupština SUBNOR-a, potomaka i poštovalaca Bijeljina organizovala je danas polaganje vijenaca na Spomenik palim borcima Narodnooslobodilačkog rata  i borcima Crvene armije ispred novootkrivenog spomenika borcima Crvene armije palim u toku NOB-a na ovim prostorima.



Mihajlo Vidić, predsjednik Gradske skupštine SUBNOR-a, potomaka i poštovalaca Bijeljina, evocirajući uspomene na ustaničke dane 1941. godine, podsjetio je da su partizanske jedinice u Drugom svjetskom ratu imale 700.000 boraca, oko 305.000 poginulih boraca, te da su zajedno sa pripadnicima Crvene armije učestvovali  u završnim operacijama oslobođenja Jugoslavije.

„Upravo danas, kao znak sjećanja na te istorijske događeje, s obzirom na to da se u ovom Spomen - kompleksu nalaze ispisana 1.752 imena poginulih boraca koji su učestvovali u završnim operacijama za oslobađanje Jugoslavije, sadejstvujući zajedno sa jedinicama Crvene armije na širem prostoru od Sremskog fronta ka ovamo, mi otkrivamo  spomenik poginulim pripadnicima Crvene armije na ovim prostorima. Podsjetiću vas da se u kosturnici nalazi 680 identifikovanih posmrtnih ostataka poginulih partizana. Na ovim pločama su spiskovi brojnih brigada, počevši od srpskih, vojvođanskih, majevičkih, istočnobosanskih, a sada smo to kompletirali spomenikom palim borcima Crvene armije“, izjavio je Mihajlo Vidić, istakavši da antifašizam u posljednje vrijeme u Republici Srpskoj doživljava renesansu, naglašavajući ponos prisutnih posjetilaca činjenicom što su njihovi preci učestvovali u jednom tako velikom istorijskom događaju, kao što je bio Drugi svjetski rat i borba protiv fašizma.



Zamjenik vojnog atašea ambasade Ruske Federacije u BiH, Sergej Koplev izrazio je zadovoljstvo činjenicom da prisustvuje otkrivanju spomen - ploče pripadnicima Crvene armije na Rači.
„Zajedno smo učestvovali u borbi protiv  fašizma i nacizma i mi se nadamo da nam zlo fašizma i nacizma nikada više neće pokucati na vrata“, istakao je Sergej Koplev. 



Svetolik Lazarević iz Međaša, penzionisani oficir JNA,  kaže da svake godine prisustvuje polaganju vijenaca na Spomenik palim borcima NOR-a u Rači.
„Često ističem, pogotovo u ovakvim prilikama, da treba vraćati povjerenje u ljudstvo i čojstvo. Treba da budemo ljudi i da gledamo ko je kakav, a ne ko je ko. Zato mi je drago što je svake godine sve više onih koji dolaze četvrtog jula u Raču. Važno je da mlađe generacije uče o istoriji naših naroda, da uče o krvavo izvojevanoj slobodi u Drugom svjetskom ratu i borbi protiv Nijemaca“, izjavio je Lazarević.


Semberija Info