U Međašima položeni vijenci i cvijeće palim borcima i žrtvama fašističkog terora u NOR-u :: Semberija INFO ::

 

U Međašima položeni vijenci i cvijeće palim borcima i žrtvama fašističkog terora u NOR-u



Predstavnici Gradskog odbora SUBNOR-a i mještani Međaša, povodom 4. jula - Dana borca, položili su danas u Međašima vijence i cvijeće na spomenik borcima i žrtvama fašističkog terora u NOR-u.

Na ovom spomeniku uklesana su 56 imena poginulih u NOR-u, među kojima je bilo dvoje od 18 godina, dvoje od 17, pa čak i po jedno dijete starosti 14, odnosno 11.



“Danas obilježavamo Dan borca po 67. put. U Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji i Saveznoj Republici Jugoslaviji bio je državni praznik od 1956. i zajedno sa Danom ustanka, činio je okosnicu sjećanja na ljude koji su svoje živote izgubili ne samo, ali prvenstveno u borbi protiv fašizma koji i danas postoji, samo u izmjenjenom obliku, rečeno je na skupu.



Istaknuto je da su borci iz pokreta NOR-a primjer da samo jedinstvom, dobrom organizacijom, srčanošću, žrtvom i uvjerenjem da svim ljudima treba da bude dobro, a da zlo može da se pobijedi.

Potom su položeni vijenci i cvijeće na spomenik spomenik poginulim borcima u proteklom otadžbinskim ratu.

Kako je najavljeno u Međašima, sutra će u Rači biti otkriven spomenik poginulim vojnicima Crvene armije koji su učestvovali u proboju Sremskog fronta zajedno sa jedinicama Narodno oslobodilačke vojske Jugoslavije, a početak manifestacije planiran je u 11.00 časova u Rači.


Semberija info - Z. Kusmuk