Vlada isplatila 13 miliona KM za pšenicu :: Semberija INFO ::

 

Vlada isplatila 13 miliona KM za pšenicu


Vlada Republike Srpske, razumijevajući situaciju u kojoj se nalaze naši poljoprivredni proizvođači, danas isplaćuje 11.360.000 KM na ime podsticaja za pšenicu, a riječ je o mjeri od 500 KM po hektaru registrovane sjetvene površine, što predstavlja najveću podršku, pogotovo ukoliko imamo na umu samo jednu ratarsku kulturu, a to je u ovom slučaju pšenica, izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u vladi RS u Triješnici kod Bijeljine, gdje je posjetio imanje poljoprivrednog proizvođača Ilije Cvijetinovića.



 “Ukoliko uzmemo u obzir i regresirani dizel, kompletna podrška za proizvodnju pšenice sa današnjim danom je 13 miliona KM, koliko je Vlada Republike Srpske sa današnjim danom u cjelosti isplatila. Mi razumijemo složenu situaciju u kojoj su se našli naši poljoprivredni proizvođači, ali moramo imati na umu da je Vlada Republike Srpske odreagovala na najbolji mogući način. Pšenica je berzanska roba i mi ne možemo uticati na njenu cijenu. Želio sam lično da se uvjerim kakav je prinos pšenice u našoj najvećoj žitnici, ovdje u Semberiji. Vidjeli smo da je maksimalan ovogodišnji prinos pšenice tri do 3,5 tona po hektaru. Kvalitet zrna je izuzetno nizak. Razgovaraćemo danas i sa tovljačima svinja o problemu sa afričkom kugom svinja. To je velika prijetnja za poljoprivrednu i stočarsku proizvodnju u Republici Srpskoj. Želimo dati svoj doprinos i želimo da sarađujemo sa lokalnim vlastima na rješavanju tog problema. Želimo da razgovaramo i sa mlinarima i predstavnicima mlinsko - pekarske industrije. Jutros je cijena pšenice u Srbiji iznosila 18 euro centi. Dobro bi bilo Kada bismo i mi ovdje mogli ostvariti pozitivnu nulu, da ne budemo u gubitku, da možemo nastaviti proizvodni ciklus”, izjavio je ministar Minić.

Ilija Cvijetinović, poljoprivredni proizvođač iz Triješnice zahvalio se ministru Miniću na posjeti njegovom imanju.



 “Vidjeli ste da je žetva iznevjerila naša očekivanja. Osim smanjenog prinosa pšenice, problem predstavlja i niska otkupna cijena pšenice. Otkupljivači nam nude 30 pfeniga po kilogramu, čak i manje. Proizvodnja pšenice jesenas je bila istorijski najskuplja, jer je bilo skupo sjeme i vještačko đubrivo. Platili smo skup ceh u ovoj proizvodnji koja nas je koštala 45 pfeniga po kilogramu na očekivanu količinu roda od 500 kilograma po dunumu. Međutim, mi nismo dobili 500 kilograma po dunumu, već prinos ide od 300 do 500 kilograma. Kvalitet je upitan, hektolitar je loš”, kaže Ilija Cvijetinović.

Prije posjete imanju Ilije Cvijetinovića, ministar Minić razgovarao je sa predstavnicima Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije i Majevice gdje je detaljno govorio o konkretnim mjerama koje je resorno ministarstvo preeduzelo na realizaciji isplate podsticaja za pšenicu, ali i o mjerama koje se odnose na suzbijanje afričke kuge svinja.



“Afrička kuga svinja ne izgleda bezazleno, jer je šteta na farmama evidentna. Vlada Republike Srpske je donijela odluku da se nadoknadi šteta svima onima koji budu imali štetu na svojim farmama od afričke kuge svinja. Važno je da ova bolest svinja nije opasna po ljude, ali su ljudi najčešći prenosioci. Zbog toga moramo poštovati propisane zakonske mjere”, istakao je ministar Minić.

(Semberija Info)