Osnovni sud u Bijeljini: Potpisan protokol o saradnji sa Pravnim fakultetima :: Semberija INFO ::

 

Osnovni sud u Bijeljini: Potpisan protokol o saradnji sa Pravnim fakultetima


Osnovni sud u Bijeljni, potpisao je danas Protokol o saradnji sa Pravnim fakultetom Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Pravnim fakultetom Univerziteta Sinergija iz Bijeljine.Ovim Protokolom detaljno je  definisana međusobna saradnja u cilju realizacije različitih oblika praktične nastave za studente ovih obrazovnih  institucija.



-Po smjernicama Visokog  sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine o dugoročnoj saradnji između pravosuđa i Pravnih fakulteta, dobili smo upustvo da u okviru toga potpišemo ugovore o saradnji sa Pravnim fakultetima na nivou naše regije, a to su Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Pravni fakultet Univerziteta Sinergija iz Bijeljine. Mi smo i u prethodnom periodu već imali potpisane takve ugovore i jako smo dobro sarađivali ali potpisivanjem ovih novih ugovora, naša će se saradnja proširiti na pružanje prakse studentima, davanje stručnog mišljenja i organizovanje predavanja”rekao je Aid Hanušić, predsjednik Osnovnog suda u Bijeljini

Hanušić se ovom prilikom osvrnuo i na rezultate Suda u protekloj godini, istučući da je prošla godina bila jedna od najuspješnijih u poslovanju Osnovnog suda u Bijeljini.



-Prošle godine smo riješili 25.630 predmeta, a zaprimili 20.360 predmeta. Ponosni smo na prosječno trajanje rješavanja predmeta. Statistički gledano, trajanje rješavanja predmeta od prijema pa do kraja na nivou Suda, u prosjeku je 115 dana što je po nama dobar rezultat. U ovoj godini, do sada, taj period je dodatno manjen na 100 dana i nadamo se da će se taj trend nastaviti i dalje. Što se tiče plana rješavanja starih predmeta, gdje smo obavezni da radimo oko 70% na nivou godine, mi smo prošle godine imali oko 94% rješenih starih predmeta. Prošla godina je zaista bila jedna od uspješnijih u poslovanju Osnovnog suda u Bijeljini. Osim tih statističkih podataka, Sud je imao dosta aktivnosti koje nisu vezane samo za rješavanje predmeta, tako da smo mi donijeli i usvojili strateški plan kojim smo planirali poslovanje ovog Suda od 2022. godine do 2024. godine. Vidjeli smo svoje prednosti, analizirali stanje Suda i trudimo se da unosimo poboljšanja. Jedan od naših strateških ciljeva je i saradnja sa medijima. Usvojen je plan integriteta na nivou rada Suda što je veoma značajno s obzirom na sve predrasude i stereotipe koji važe za sudove, pa i za ovaj Sud. Pregledali smo sve, identifikovali rizike koji postoje za ovaj Sud. To je živa materija kojoj ćemo da se prilagođavamo kako bi Sud dobio što bolji imidž u javnosti i kako bismo mi što nepristrasnije i nezavisnije rješavali predmete“, naglasio je Hanušić.

(Semberija info)