ZVORNIK I BRATUNAC DALI PODRŠKU INTERAGRU 2023 :: Semberija INFO ::

 

ZVORNIK I BRATUNAC DALI PODRŠKU INTERAGRU 2023



Da poljoprivreda treba da bude stub privrede u istočnom dijelu Republike Srpske, a sajamske manifestacije poput Međunarodnog sajma poljoprivrede, lova i ribolova INTERAGRO pokretač ove grane privrede, govori i posjeta predstavnika A.D.“ Grad “ Bijeljina gradu Zvornik, opštinama Bratunac i Milići.

Zajednički je konstatovano da je poljoprivreda u poslednja dva vijeka prošla je kroz dva karakteristična perioda – od agrarne prenaseljenosti do deagrarizacije, koja je počela posle Drugog svetskog rata i koja još traje. Početkom devedesetih godina prošlog vijeka poljoprivreda je ušla u fazu tranzicije, što je podrazumjevalo privatizaciju i, istovremeno, uglavnom odsustvo adekvatnih mjera razvojne agrarne politike. Današnje stanje poljoprivrede na ovim prostorima, njeni potencijali i ograničenja, i dalje pokazuju isti trend – da se u poljoprivredu manje ulaže nego što je njoj neophodno i da se, shodno tome,od nje dobija manje nego što je to moguće. Prirodni potencijali se nedovoljno koriste, a i dalje je prisutna ubrzana deagrarizacija, visok nivo senilizacije aktivnog poljoprivrednog stanovništva i nizak nivo specijalizacije u proizvodnji gazdinstava, kao i izrazito nizak nivo motivisanosti zaposlenih, zbog niskih prosječnih zarada. Opremljenost savremenim mašinama nije na potrebnom nivou, dominantno je učešće individualnih poljoprivrednih gazdinstava, a izražena je usitnjenost posjeda, među kojima dominiraju gazdinstva do tri hektara. Upravo iz tih razloga, manifestacije poput INTERAGRA su jako bitne za ovu privrednu granu sa vise aspekata. Nadležne državne i lokalne institucije da predstave svoje programe i daju podršku razvoju agrara, privredni subjekti da predstave svje ideje i dostignuća, a krajnji korisnici da dođu do novih saznanja koje će primjeniti u svojoj proizvodnji, istaknuto je na sastanku na kome su osim predstavnika A.D.” Grad ” Bijeljina prisustvovali Ljiljana Tolj, načelnik za poljoprivredu i društvene djelatnosti u Gradskoj upravi Grada Zvornik i Darko Stevanović, gradski menadžer.  Shodno tome, Grad Zvornik daje punu podršku organizaciji sajma INTERAGRO na kome će se i sam predstaviti.



Načelnik opštine Bratunac Lazar Prodanović prvo se osvrnuo na činjenicu da se od ukupnog broja domaćinstava u opštini Bratunac oko 45% domaćinstava bavi poljoprivrednom proizvodnjom, a što je čini izrazito poljoprivrednom opštinom. Poljoprivredno zemljište, kao osnovno i najveće prirodno bogatstvo opštine Bratunac, zahvalan je strateški resurs za odabir pravca razvoja koji daje rezultate uz skromna investiciona ulaganja. Klima, nadmorska visinai hidropotencijal, udruženi s tradicijom područja u poljoprivrednoj proizvodnji, predstavljaju osnovne faktore budućeg razvoja poljoprivrede, utoliko prije što je zdrava organska hrana, kakva se ovdje proizvodi, sve više na cijeni i sve više tražena. Opština Bratunac će uzeti učešće na sajmu INTERAGRO, gdje će im cilj osim upoznavanja sa najnovijim dostignućima biti i predstavljanje svoje sajamske manifestacije “Dani maline”, istaknuto je iz kabineta načelnika opštine, gdje su još bili šef kabineta Draško Stevanović i stručni saradnik za poljoprivredu Aleksandar Stević.


 
Načelnik opštine Milići Marko Savić izrazio je zadovoljstvo posjetom predstavnika INTERAGRO, navodeći da je takva sajamska manifestacija od posebnog značaja za Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu. Kao predstavnik jedne od razvijenijih opšina u istočnom dijelu Republike Srpske, naveo je da je strateško opredjeljenje u razvoju poljoprivrede na području opštine Milići unapređenje voćarstva i proizvodnje mlijeka i mesa. Formirana su i tri udruženja poljoprivrednih proizvođača: Udruženje pčelara “Matica” Udruženje pčelara “Nektar” i Udruženje poljoprivrednika “Agros” i od posebnog značaja bi bilo kada bi se oni predstavili na sajmu u Bijeljini.

Međunarodni sajam poljoprivrede, lova i ribolova INTERAGRO 2023 održava se u periodu od 20 do 22.09.2023. godine u Bijeljini.

A.D.“ Grad “ Bijeljina