U BIJELjINI OBILjEŽEN 7. APRIL - SVJETSKI DAN ZDRAVLjA :: Semberija INFO ::

 

U BIJELjINI OBILjEŽEN 7. APRIL - SVJETSKI DAN ZDRAVLjA


JZU Dom zdravlja Bijeljina obilježila je sa nekoliko aktivnosti 7. april, Svjetski dan zdravlja. Tako će danas  do 17 časova medicinsko osoblje ove zdravstvene ustanove u TC City Mall Bijeljina građanima Bijeljine dijeliti letke koji imaju preventivno-informativni sadržaj.

- Ovogodišnji Svjetski dan zdravlja kod nas u Domu zdravlja Bijeljina se poklapa sa početkom vakcinacije protiv HPV (humani papiloma virus) infekcije. Tako da ćemo obilježavanje Svjetskog dana zdravlja iskoristiti u svrhu promocije HPV vakcine. Naš fokus je na što većem broju djece koja će doći da prime preporučenu vakcinu protiv HPV-a. Iz tog razloga smo danas ovdje da informišemo, naročito mlađe osobe o potrebi i mogućnosti vakcinacije protiv HPV-a. Pored vakcinacije podsjetiću još i na važnost preventivnih pregleda svih uzrasnih kategorija, od djece i omladine do penzionera“, izjavila je dr Bojana Paleksić Dokić, načelnica Službe porodične medicine u JZU Dom zdravlja Bijeljina.



Humani papiloma virus spada u grupu kožnih i polnih bolesti. Smatra se da 60% žena tokom generativne dobi biva zaraženo jednim ili više od stotinjak poznatih tipova virusa, dok je prevalencija u muškoj populaciji niža.  Prevalencija zaraze HPV-om u mlađim dobnim skupinama (18-25 g.) iznosi oko 60%. Danas je poznato više od 70 genotipova HPV-a. Svi papilomavirusi pokazuju sklonost epitelu kože i mukoznog tkiva tvoreći tumore epitela. Oštećenje epitela visokog stepena naročito rak grlića maternice povezana su s infekcijom tzv. "visokorizičnih" papiloma virusima HPV-16 i HPV-18. Upravo je rak grlića materice četvrti najčešći rak među ženama.

Preventivnim pregledima i pravovremenom vakcinacijom može se smanjiti rizik od pojave ove vrste raka. Za djevojčice i dječake uzrasta od 11 do 14 godina vakcinacija protiv HPV-a se može izvršiti u Domu zdravlja Bijeljina i potpuno je besplatna. U Republici Srpskoj je dostupna najsavremenija vakcina koja štiti od infekcija tipovima HPV-a koji mogu izazvati karcinome.

Svjetska zdravstvena organizacija ove godine obilježava 75 godina postojanja pod sloganom „Zdravlje za sve“. 


Semberija info - I. Gutić