Prvi čovjek Bijeljine se hvata za slamku :: Semberija INFO ::

 

Prvi čovjek Bijeljine se hvata za slamku


BIJELjINA - Nakon što su na snagu stupili akti bijeljinske Skupštine koji trasiraju put opoziva gradonačelnika Ljubiše Petrovića (SDS), on je juče od izbornih i pravosudnih institucija zatražio da oni budu poništeni, tvrdeći da nisu u skladu sa zakonom te da nema novca u kasi za te namjene, ali to je demantovao prvi čovjek lokalnog parlamenta.

Inicijativu za opoziv Petrovića pokrenula je koalicija okupljena oko SNSD-a u kojoj su i SDSS, DEMOS, SP, US i Pokret za Bijeljinu jer, kako kažu, ne vodi dobro grad, a 8. februara je potvrđena u Skupštini u vidu odluke na osnovu koje bi birači na birališta trebalo da izađu 19. marta.

Međutim, Petrović je sa pravnicima podnio sedam akata i zatražio nadzor i ocjenu zakonitosti odluka o opozivu te formiranju komisije za njegovo sprovođenje, odnosno njihovo poništenje. On smatra da su prekršene brojne zakonske odredbe donošenjem tih odluka zbog čega je zatražio odgovore i od Ustavnog suda Republike Srpske, bijeljinskog Okružnog suda te Republičke izborne komisije, odnosno Centralne izborne komisije BiH.

- Da bi bile izbjegnute složenije pravne posljedice i nepotrebno trošenje budžetskih sredstava, odluke po ovim aktima treba donijeti do 19. marta. Većina svjesno krši zakon od početka pokretanja mog opoziva i to govori da su im ciljevi suprotni od onih za koje se zalažu pred narodom Semberije. Čvrsto vjerujem da do izbora neće doći i da će narod na referendumu reći “ne” opozivu i pokazati da je pročitao njihove jeftine namjere - poručio je.

On je ustvrdio da novca za njegov opoziv nema, te da je kao izvršilac budžeta iskoristio pravo da novac preusmjeri za subvencije roditeljima čija djeca pohađaju privatne vrtiće.

Predsjednik Skupštine grada Aleksandar Đurđević juče je podvukao da je inicijativa prošla zakonom predviđene procedure i da je novac za rad Komisije za sprovođenje referenduma 19. marta nesporan. Đurđević je rekao da je ova inicijativa izglasana voljom 25 odbornika u Skupštini.

- Tada je izglasana i odluka o formiranju komisije za sprovođenje opoziva te o pokretanju opoziva kojom su definisana finansijska sredstva predviđena za sprovođenje postupka - rekao je Đurđević na konferenciji za novinare u prisustvu odbornika koji čine skupštinsku većinu.

On je podsjetio da je nešto ranije Skupština usvojila i budžet grada za 2023. godinu, kao i odluku o izvršenju budžeta za ovu godinu kojom su zabranjene jednostrane realokacije gradonačelnika i da svaka mora proći u Skupštini.

- S obzirom na to da nismo imali takvih realokacija, a koje su dobile saglasnost Skupštine, sva sredstva koja su pomenuta predviđenim aktima su i dalje na raspolaganju - rekao je Đurđević.

On je naveo da ono što je bilo najavljeno, a što se i vidi, je puna opstrukcija procesa opoziva od strane gradonačelnika koji ne preza ni od prekršaja i kršenja zakona.

- Ako se ove informacije potvrde kao tačne, bićemo u obavezi da podnesemo niz krivičnih prijava - rekao je Đurđević.

Sagovornici “Glasa Srpske” iz Republičke izborne komisije tvrde da će se i oni, kao i Ustavni sud, u roku oglasiti o navodima Petrovića. Kažu da rasplet mogu promijeniti samo sudije ako prihvate tvrdnju da je prekršen Izborni zakon.

Listići


Vršilac dužnosti predsjednika SDS-a Milan Miličević izjavio je juče da Komisiji za sprovođenje referenduma ne treba novac te da ne zna na koji način će uopšte biti sproveden referendum novcem koji nije planiran u budžetu.

- Ne znaju se detalji javne nabavke listića i njihove zaštite i numeracije - dodao je Miličević koji je “preživio” pokušaj opoziva s mjesta načelnika u Tesliću.


Glas Srpske