“AJNŠTAJNOVA IZDAJA“ OTVORILA DANE KOMEDIJE :: Semberija INFO ::

 

“AJNŠTAJNOVA IZDAJA“ OTVORILA DANE KOMEDIJE


Večeras je otvoren 20. pozorišni festival ,,Dani komedije“ na kom će bijeljinska publika do 21. maja imati priliku da pogleda pet predstava pozorišta iz Beograda, Vranja i Banja Luke. Organizator festivala je bijeljinski Centar za kulturu.
 
Direktorka Centra za kulturu Slađana Lekić izrazila je zadovoljstvo što su, i pored velikih problema u organizaciji kulturnih događaja i manifestacija uzrokovanih pandemijom korona virusa, uspjeli da održe festival ,,Dani komedije“.
 
Ovogodišnje ,,Dane komedije“ otvorila je predstava,,Ajnštajnova izdaja“ Agencije ,,Scena“ iz Beograda koja je rađena po tekstu najizvođenijeg dramatičara našeg doba Erika Emanuela Šmita, u režiji Andree Ade Lazić. U predstavi igraju Nebojša Dugalić, Branislav Zeremski i Jovan Jelisavčić.

-Ovo je jedna duhovita, a istovremeno i ozbiljna priča o periodu pred izbijanje Drugog svjetskog rata, pa do Ajnštajnove smrti. Tiče se istovremeno i tih nekih velikih, ozbiljnih dilema vezanih za to kako jedan genijalni naučnik kad se pojavi u svom vremenu, kako snaga njegovog otkrića ustvari predstavlja jedan ogroman izazov za svijet, te njegovo suočenje sa tim izazovom u smislu šta se desi kada jedan genijalni izum dođe do ljudi koji ga zloupotrebe, pa ono što je inicijalno trebalo da posluži za dobrobit čovječanstva upotrijevbi se u rušiteljske i razorne svrhe“ , pojašnjava Nebojša Dugalić koji u predstavi tumači lik Alberta Ajnštajna.
 
Kako kaže,,,Albertova izdaja“ je ozbiljna komedija o dva neobična čovjeka, koji se sreću 40-ih godina dvadesetog vijeka, pokušavajući da nađu zajedničku tačku oproštaja, sebi i svijetu koji je uvijek na ivici uništenja.
 
-Taj neki kontrast u životu je nešto što izgleda pripada svim vremenima i možda je u toj sposobnosti da se i tada nasmijemo znak nekog vitalizma i nekog opstajanja čovjeka“, kaže Dugalić.
 

Nebojša Dugalić
 
U središtu priče je slučajni susret slavnog naučnika Alberta Ajnštajna sa američkim skitnicom, na obali jezera u Nju Džersiju, a u ovoj predstavi skitnica je Branislav Zeremski.
 
-Susret između ta dva čovjeka dovodi, možda, do promjene njihovih stavova, što je lijep dokaz da u susretu sa drugim ljudskim bićima možemo i da promijenimo neko svoje mišljenje, tako da i Ajnštajn mijenja neke svoje stavove, a mijenja ih i skitnica. Ono što je duhovito to je prije svega dijalog koji je majstorski napisan i dobro preveden“, ističe Zeremski.
 
U predstavi se pojavljuje i agent FBI, a igra ga Jovan Jelisavčić.
 
-Agent pod prisilom angažuje skitnicu da mu prenosi razgovore koje obavlja s Ajnštajnom, zato što on ipak ne vjeruje Ajnštajnu, on je, kako kaže, Nijemac, bez obzira na američko državljanstvo koje je dobio. Agent zapravo tu vidi za sebe priliku da izgradi veliki slućaj koji će mu pomoći u daljoj karijeri“, kaže Jelisavčić.
 
Za utorak, 18. maja, planirana je predstava,,Istina“ Gradskog pozorišta,,Jazavac“ iz Banja Luke, prema tekstu Florijana Zedera, u režiji Željka Stjepanovića, u kojoj igraju Željko Stjepanović, Ljubiša Savanović, Aleksandra Spasojević i Dragan Marić.
 
Sljedeće večeri na programu je predstava,,Čorba od kanarinca“ za koju je tekst napisao Miloš Radović, režiju potpisuje Staša Koprivica, a igraju Mina Lazarević i Ljubomir Bandović. Riječ je o zajedničkoj predstavi ,,Impresarija“ iz Beograda i Areus Arta Vranje.
 
U četvrtak, 20. maja, na repertoaru je predstava,,Ja(o) meni“ Jugoarta iz Beograda za koju tekst i režiju potpisuje Velimir Teča, a igraju Srđan Ivanović i Mina Lazarević.
 
Dvadesete ,,Dane komedije“ će 21. maja zatvoriti predstava ,,Stranci u noći“ Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke. Predstava je rađena po tekstu Ane Đorđević, režiser je Srđan Kilibarda, a igraju Slađana Zrnić, Nikolina Friganović, Milka Brđanin, Boris Šavija, Željko Erkić, Vladimir Đorđević, Rok Radiša i Sofija Ristić.

Semberija info