MLADI KAO AMBASADORI BIJELjINE :: Semberija INFO ::

 

MLADI KAO AMBASADORI BIJELjINE


Kada imate priliku pisati na ovu temu, teško je ne osvrnuti se na ono što mi živimo i s čim se suočavamo svakoga dana. Tužna istina, rečeno sa više gorčine, ironije ili pak ne, mladi kao najveći i najbolji ambasadori jedne države, grada, odlaze. I nekako to se uvijek prožima kroz tematike razgovora o omladini, obrazovanju. Mnogi vode polemike utvrđujući kako odlazimo, dok drugi, pak, pokušavaju naći krivca, suštinski niko se ne bavi time kako to zaustaviti, iako čarobni štapić nije u rukama jednog čovjeka, a ni više njih, masovni odlazak je sistemski problem.
 
I kad jednom mladom čovjeku kažete da je ambasador svog grada ili, pak, zemlje u kojoj živi, još ako je taj neko uspješan, vjerujte nije lako. Mi Srbi smo poznati kao veliki rodoljubi, pa se dičimo našim porijeklom, kulturom i tradicijom. Sveti narod koji će zauvijek živjeti? Da, živjeti, ali prinudno ne na svome. I ne, neće se ovo pretvoriti u par redaka pesimističnog teksta o tome kako nam nikada neće biti bolje, baš naprotiv. Ovo će biti jedan ohrabrujući tekst podrške  onima koji čvrsto vjeruju da žele ostati u Bijeljini i tu graditi svoj život. Mladi su budućnost. Kliše ili ne, činjenica, svakako, jeste, ali čini se da prelazi u kliše, jer ne postiji sfera u životu gdje dušebrižnici u malo bitnijim foteljama, kroz neku kampanju podizanja svijesti o temama vezanim za omladinu, a nerijetko i u političkim kampanjama, onako uvjerljivim tonom i jasnom gestikulacijom neumorno pokušavaju objasniti nama samima koliko smo bitni?! Ovo je ujedno moja poruka mojim vršnjacima da se oslanjaju samo na ono što nose u sebi, svoju kulturu, ime, identitet, talenat, mladost, obrazovanje.

Apsolutno vam ne treba niko reći da ste bitni, vi to jeste, sami po sebi. Ono koliko sebe izgradite je ono koliko vrijedite, bez potrebe dokazivanja bilo kome. Oni koji trebaju to da prepoznaju u društvu, ako su dovoljni osvješćeni, umjeće. Vi ste najvažniji ambasador svoje ličnosti, onoga odakle ste potekli i grada u kome ste rođeni i gdje živite. Ne dozvolite da vas neko ubijedi u suprotno. Budite dovoljno samosvjesni i vjerujete da ono što nosite u sebi je dovoljno bitno i vrijedno i da vam za to ne treba potvrda da je to zaista tako. Onaj grad i ona sredina odakle potičete treba znati to cijeniti i ponosno prigrliti, prikazujući vas kao nacionalno blago.

Mislim da je moja poruka više nego jasna, ne zamjerite ako pronađete malo gorčine u riječima, nisu s namjerom da nekoga uvrijede niti prozovu, samo, eto, stoje tako tu kao podsjetnik na borbu mlade osobe koja ovo piše, u borbi sa sistemom, uništenim više ili manje, neki kažu trulim?
 
Mlada sam, ne znam, evo priznajem. Ipak, u ovoj mladoj osobi ostaje da čuči onaj vječni optimista koji će čvrsto vjerovati da budućnost ostaje na nama samima i da smo jedini mi u mogućnosti da je krojimo, a prošlost i možda duboki korov trebamo iskorijeniti i ostaviti iza nas gdje mu je i mjesto.
                                      
 Kristina Koprivica
Fakultet poslovne ekonomije Bijeljina
Master studije