:: Semberija INFO ::

 

OBILjEŽENO 30 GODINA OD FORMIRANjA GARDE PANTERI


Udruženje veterana Garde Panteri, danas je parastosom poginulim i preminulim boricima Garde Panteri u crkvi Svetog Đorđa, polaganjem vijenaca i cvijeća ispred Centralnog Spomenika poginulim borcima, te izložbom ratnih fotografija Garde Panteri u Galeriji Centra za kulturu „Semberija“ Bijeljina, obilježilo 30 godina od formiranja Garde Panteri.

Garda Panteri je formirana drugog maja 1992. godine i u toku rata je bila odlikovana dva puta, Ordenom Nemanjića 1993. godine i 1995. godine Karađorđevom zvijezdom drugog reda.Obilježavanju godišnjice prisustvovali su članovi Udruženja veterana Garde Panteri, predstavnici Gradske uprave Grada Bijeljina, Skupštine Grada Bijeljina, te predstavnici Oružanih snaga Bih, Policijske uprave Bijeljina, odbornici u Skupštini Grada Bijeljina, narodni poslanici,  veliki broj predstavnika Udruženja proistekla iz Odbrambeno – otadžbinskog rata i građani.Ljubiša Lazić, posljednji ratni komandant  Garde Panteri podsjetio je  da je njihova jedinica imala sjajnu istoriju u proteklom Odbrambenom – otadžbinskom ratu.

-Naša jedinica je po formaciji bila laka pješadijska brigada i brojala je oko 1.150 ljudi po formaciji, međutim uslovi su zahtijevali pa smo morali da modifikujemo između motorizovane i mehanizovane jedinice. Zbog toga smo imali velike manevarske mogućnosti, gdje smo mogli u toku 24 časa da se prebacimo sa jednog fronta na drugi“, kazao je Lazić i dodao da je u toku borbenih dejstava, koja su trajala od 1992. do 1995. godine, život izgubio 101 pripadnik, a oko 675 pripadnika je bilo ranjeno, a neki od njih su bili i po sedam puta ranjeni.

Petar Cvijetinović, predsjednik Udruženja Garde Panteri rekao je da Udruženje veterana Panteri baštini tradiciju Garde Panteri od 1998. godine i da svake godine obilježavaju slavu jedince i da sarađuju sa porodicama poginulih i borcima.Budimir Gavrić, general u penziji i načelnik štaba Istočno – bosanskog korpusa rekao je da je Garda Panteri, prema njegovom mišljenju bila elitna jedinica njihovog korpusa, ali i da spada u najelitnije jedinice Vojske Republike Srpske.-Garda Panteri je, prije svega bila angažovana u zoni korpusa, nije imala svoju zonu odbrane, ali je bila angažovana u svim situacijama  gdje je „zaškripalo“, bila je angažovana i u zonama ostalih korpusa, jedino nije bila angažovana na dijelu ratišta u Hercgovini. Tamo gdje je bilo najteže, bili su angažovani vojnici iz Garde Panteri“, rekao je Budimir Gavrić, general u penziji.Vlado Todorović, major prisjetio se ratnih dejstava na Smolući i rekao je da je Garda Panteri, odigrala ključu ulogu na tom  ratištu  i da su tri dana jurišali na rovove da ih oslobode i da su u tome uspjeli.

Aleksandar Đurđević, predsjednik Skupštine Grada Bijeljina istakao je da Garda Panteri na svom ratnom puta nema apsolutno ni jednu mrlju i da su učestvovali u svim najhumanijim misijama Vojske Republike Srpske.
-Udruženje Garde Panteri je udruženje koje je od intersa za grad i skupštinskom odlukom je i zvanično, a i formalno Udruženje veterana Garde Panteri proglašeno za Udruženje od opšteg interesa“, istakao je Đurđević.Radoslav Ostojić, savjetnik gradonačelnika Bijeljine kazao je da je Garda Panteri visoko uvažavana  garda i da je ovo veliki jubilej jedne od najboljih brigada u cijeloj RS.

-Garda Panteri učestvovala je u najvažnijim bojištima širom naše zemlje i uspjela je da odbrani naša ognjišta kako bismo mi i dalje mogli da živimo u slobodi“, naglasio je.(Semberija info)