Гоогле планира да наплаћује претрагу уз помоћ вјештачке интелигенције? :: Semberija INFO ::

 

Гоогле планира да наплаћује претрагу уз помоћ вјештачке интелигенције?


FOTO: Ilustracija
Компанија Гоогле планира да почне да наплаћује нове "премиум" функције које покрец́е вјештачка интелигенција. Уколико до тога дође, то ће бити највец́а промена у њиховом пословању, барем када је претрага у питању.
Гоогле разматра увођење нових опција, међу којима су додавање одређених функција претраживања које су засноване на вештачкој интелигенцији у своје премиум услуге претплате, које вец́ нуде приступ његовом новом Гемини АИ-у у Гмаил-у, наводе извори из компаније који су упознати са овим новинама.

Инжењери, како наводе, развијају технологију потребну за имплементацију ове услуге, али руководство још није донело коначну одлуку о томе да ли ће и када да је покрену, рекао је један од извора.

Они додају да би стандардни Гоогле претраживач и даље остао бесплатан.

Међутим, наплата би значила да ће Гоогле, који годинама нуди бесплатне услуге својим корисницима и који је зараду искључиво добијао оглашавањем, сада почети да наплаћује своју побољшану верзију претраживача.
Гоогле је прошле године пријавио 175 милијарди долара прихода од претраге и сродних огласа, што је више од половине његове укупне зараде.

Од новембра 2022. године, када је ОпенАИ покренуо ЦхатГПТ, Гоогле се труди да парира конкуренцији.
ЦхатГПТ може да даје брзе и потпуне одговоре на многа питања, а на тај начин полако постиже да класичан претраживач полако постаје превазиђен.

Гоогле је почео да тестира експерименталну услугу претраживања засновану на вештачкој интелигенцији у мају прошле године. На тај начин је омогућено да одговори буду потпунији, а такође су корисницима нудили и линкове који би их водили ка додатним информацијама, али и реклама.

Резултати претраге, који укључују и вјештачку интелигенцију су скупљи за Гоогле од традиционалног претраживања јер АИ троши много више ресурса.

Мицрософт, који има партнерство са ОпенАИ, покренуо је побољшану претрагу засновану на ГПТ-у и цхатбот, који се сада зове "Цопилот", у склопу свог претраживача "Бинг" прије више од годину дана.

Међутим, нове АИ функције нису успјеле да повец́ају Бинг-ов удио на тржишту, који у великој мери заостаје за Гоогле-ом, пише ФТ.

Неки аналитичари су упозорили да би Гоогле могао да претрпи штету у заради на оглашавању, уколико његов претраживач пружи потпуније одговоре генерисане вештачком интелигенцијом који више не захтевају од корисника да кликну на веб странице његових оглашивача. Такође, многи онлајн издавачи који зависе од Гоогле-а у погледу интернет саобрац́аја страхују да ц́е мање корисника посетити њихове сајтове ако Гоогле-ова претрага заснована на вјештачкој интелигенцији извуче информације са њихових веб страница и директно их представи корисницима.

Гоогле је ове године додао нови премиум ниво у оквиру  "Гоогле Оне-а" за кориснике који желе да користе његов најнапреднији Гемини цхатбот. Такође је додао Гемини у Wоркспаце, пакет онлајн апликација за продуктивност као што је Гмаил.

Оно што остаје нејасно је како тачно компанија планира да интегрише претрагу засновану на вјештачкој интелигенцији у ове плац́ене услуге, које нуде различите нивое цијена, или када би понуда за претрагу заснована на вјештачкој интелигенцији могла да буде лансирана. Гоогле би ипак могао да одлучи да у наредном периоду представи неке дијелове своје експерименталне услуге која је заснована на вештачкој интелигенцији, наводи извор близак Гоогле-у.

Из компаније су званично навели да не раде на побољшању искуства претраге, као и да тренутно не размишљају у том смеру.

"Наставићемо да градимо нове премијум могуц́ности и услуге како би побољшали нашу понуду претплате. Годинама смо усавршавали претрагу како бисмо помогли људима да приступе информацијама на најприроднији начин. Настављамо да убрзано побољшавамо производ како бисмо задовољили потребе нових корисника. Тренутно немамо шта да објавимо", поручили су из Гоогле-а.

(Независне)