Грађани не жале новац, највише купују скупе мобилне :: Semberija INFO ::

 

Грађани не жале новац, највише купују скупе мобилне


FOTO: Ilustracija
 У Босну и Херцеговину је у току прошле године увезено мобилних телефона вриједних више од 176 милиона КМ, а како наводе наши саговорници, грађани најчешће купују оне најскупље.
 
Како за "Независне новине" наводе из једне продавнице мобилних уређаја у Бањалуци, потражње за телефонима увијек има. Истиче да је највећа потражња за најновијим уређајима.
 
"Највише се купују телефони марке иПхоне и Самсунг, односно како се који појављује на тржишту, тако потражња за њим скаче", казали су из ове продавнице.
 
Како додају, тренутно су најтраженије нове серије иПхоне 15 и Самсунг 24.
 
"Наравно да имамо случајева гдје се бирају и јефтинији телефони, односно они који су грађанима доступни по куповној моћи, али највише се бирају нове серије", наводе они.
 
Из продавнице мобилних телефона 3Д БОX за "Независне новине" истичу да је међу грађанима завладао тренд куповине скупих телефона.
 
"Грађани се жале да немају пара, а када је ријеч о телефонима, воде се оним што скупље, то боље. Код куповине скупљих серија највише се купују иПхоне и Самсунг серије, док се од јефтинијих опција најчешће одлучују за серију Самсунга А15, А55, А35", наводе из ове радње.
 
Према њиховим ријечима, грађани често купују и друге марке телефона, као што је Xиаоми.
 
Како је казала Бањалучанка Маја Р., иако не робује трендовима, због посла који обавља је недавно одлучила да купи иПхоне.
 
"Свјесни смо колико су високе цијене ових уређаја, те да требаш радити и два мјесеца за новији модел овог телефона, али ја сам, ипак, одлучила да купим телефон на рате, јер већина продавница има ту могућност. Знам да је то претјерана цијена за телефон, али се надам да ће бити у функцији неколико година и да ће ми се исплатити улагање", рекла је она.
 
Наиме, према подацима Управе за индиректно опорезивање Босне и Херцеговине, увоз телефона је прошле године био већи за скоро 20 милиона у односну на годину прије.
 
"Укупна количина телефона који су увезени у току прошле године рачуна се у килограмима, те је на основу података увезен 190.821 килограм у вриједности од 176.370.414 КМ, уз додате дажбине које износе 40.073.905 КМ", наводе из УИО за "Независне новине".
 
Такође, како истичу, у току 2022. године увезено је мобилних телефона у вриједности од 157.645.107 КМ, уз додатне дажбине од 35.891.916 КМ.
 
Према њиховим подацима, највише телефона увезено је из Кине, Вијетнама и Индије.
 
"Из Кине је у току прошле године увезено мобилних телефона у вриједности од 109.213.892 КМ, уз додатне дажбине од 24.827.610 КМ, док је из Вијетнама увезено 47.931.852 КМ, уз додатне дажбине од 10.936.720 КМ", наводе из УИО.
 
(Независне)