Стојковић: Имамо довољно памети, квалитета и мотивације да победимо Бугарску :: Semberija INFO ::

 

Стојковић: Имамо довољно памети, квалитета и мотивације да победимо Бугарску


Извор: Танјуг / Глас Српске

​СТАРА ПАЗОВА - Селектор фудбалске репрезентације Србије Драган Стојковић изјавио је данас у Старој Пазови да његов тим има довољно памети, квалитета и мотивације да побиједи Бугарску у мечу квалификација за Европско првенство, које ће бити одржано 2024. године у Њемачкој.

Стојковић је рекао да ће Сергеј Милинковић-Савић и Дарко Лазовић пропустити мечеве са Белгијом и Бугарском.

-Лазовић има проблема са повредом задње ложе, а Сергеј Милинковић-Савић са лигаментима колена. Мијат Гаћиновић неће играти због повреде задње ложе. Он је у ровитом стању, нисам га ставио на списак јер сам сигуран да неће бити спреман за 90 минута. Срђан Бабић неће доћи на припреме због упале грла, а ако буде боље прикључиће се у среду. Знате да млада репрезентација има циклус озбиљних утакмица. У разговору са Љубинком Друловићем одлучили смо да неке играче да пошаљемо у млади тим. Владимир Лучић, Петар Ратков и Михајло Илић су прослеђени младој репрезентацији, а остале очекујемо овде - рекао је Стојковић на конференцији за медије у Старој Пазови.

Србија ће 15. новембра у Бриселу одиграти пријатељски меч са Белгијом. Изабраници Драгана Стојковића ће четири дана касније бити домаћини Бугарској у Лесковцу у посљедњем мечу квалификација за Европско првенство 2024.

-Имамо тешку утакмицу са јаком екипом Белгије, да не набрајам имена. Долази у деликатном моменту, јер наш највећи фокус је на Бугарској. Поделићемо минутажу у Бриселу, а за нас је најважније да одиграмо најбоље што можемо. Колико ми били у Бриселу, мисли ће нам бити у Лесковцу. Знамо циљ и желимо да га остваримо. Играмо утакмицу на домаћем терену и уз сво поштовање према Бугарској сматрамо да имамо довољно памети, квалитета, мотивације и свега онога што би један тим требало да има да победимо Бугарску. Све је у нашим рукама и сами одлучујемо. Јесу променили селектора, али селектор не игра. Још нисам видео да је један ушао у терен и да је играо -  додао је Стојковић.

Он је истакао да је битан колектив и српски фудбал, а не појединац.

-Успех репрезентације је много важан и круцијалан за српски фудбал. Тај успех нећу приписати себи. Ја сам неко ко је врло рационалан и ко оставља простор другима да се радују, а мени ће бити приватна и тренерска сатисфакција да људе које водим, које учим и мотивишем, направе искорак и оду на ЕП. Има времена, па да не причамо у напред, циљ је за све нас исти. Када завршимо квалификације и одемо на ЕП, бићу поносан. На себе и свој тим, на све играче и ФСС. Као и на све људе који мисле позитивно. Желим да нашем фудбалу донесем велики успех. Резултати у Европи нису тако добри, када је реч о нашим клубовима. То је велика опомена да будемо много бољи. Да не будемо само храбри, већ да резултатима оправдамо очекивања. Противници су далеко бољи и јачи - навео је селектор Србије.

Истакао је да се не плаши што се репрезентације тиче.

-Имамо играче за будућност. Радимо на томе да пронађемо замене онима којима ће ЕП 2024. вероватно бити последње такмичење. Неће репрезентација трпети. Имамо Лучића, Илића, Митровића... Илић може као Ван Бастен да даје голове, нисам то знао. Мислио сам да је Ван Бастен на терену, такав је гол дао Чукаричком да је за сваку похвалу. Ту је и мали Недељковић из Звезде, не би било изненађење да је и он позван". Фудбалску репрезентацију Србије ће због казне УЕФА у Лесковцу да бодре само деца до 14 година. Када ћемо да научимо неке ствари, колико да нас кажњавају да би нам дошло из ... у главу. Треба да се научимо памети, да играмо у нормалном амбијенту. А не да нон-стоп будемо кажњавани, да трпимо критике, не знам шта се то дешава, зашто се то ради. Нема потребе. Фудбал је радост, празник, нешто много лепо. Људи морају да схвате. Лепо је то што ће доћи, али дајте да одиграмо у нормалним условима. Ваљда се ово више неће дешавати - истакао је Стојковић.

Србији ће бити довољан бод на мечу са Бугарском за пласман на ЕП 2024.

"Орлови" могу да обезбиједе пласман на континентални шампионат већ 16. новембра ако Црна Гора не победи Литванију.

-Не бих ништа имао против да нам поклоне то. Али да сачекамо. Желимо тријумф за крај квалификација. Ту нема калкулација. Треба нам бод, да, али да ли мислите да ћу спремати екипу за бод? Не! Пуцаћемо из свих оружја. Нема приче. Победа за крај квалификација - додао је Стојковић.

Он није желио да открије стартну поставу за меч са Бугарском.

- За сваки састав који изађе на терен мислим да је најбољи. Када промените позиције играчима, то не значи ништа. Постоје неке ствари које нису за причу. Ова група играча је ту већ дужи период, одлично се познајемо. Нема великих тајни. Нити нечега што они не разумеју. Двојица нападача су довољна. У овом моменту су довољни да се изборимо са ове две утакмице, а Раткова смо послали у млађу селекцију јер је битно да се направи добар резултат, јер имају две важне утакмице - истакао је Стојковић.

Прво мјесто на табели групе Г квалификација за ЕП 2024. држи Мађарска са 14 бодова, Србија је друга са 13, а Црна Гора се налази на трећој позицији са осам.

Литванија је трећа са шест, док је Бугарска посљедња са два. Стојковић је говорио и о уговору који има са ФСС.

-Уговор ми истиче крајем године, али ако одемо на ЕП, аутоматски се продужује до краја такмичења. Нисам причао ни са ким из Савеза о томе. Бићу селектор. Верујем да ћу Србију водити на ЕП. Али имате и другу ствар, ја сам од првог јануара слободан агент, могу да преговарам. Не постоји могућност да будем и селектор и тренер. Неозбиљно је то, бити на две столице - навео је Стојковић.