Флорентино не одустаје: Суперлига неопходна :: Semberija INFO ::

 

Флорентино не одустаје: Суперлига неопходна


Foto: realmadrid.com
Предсједник Реал Мадрида, Флорентино Перез, поново је напао УЕФА и покренуо причу о Суперлиги, коју би играле најбогатије европске екипе.

УЕФА је "угушила" први покушај формирања Суперлиге, а предводници те идеје били су Реал, Барселона и Јувентус, али очигледно да макар Реал још није одустао.

Перез је на годишњој Скупштини Реала рекао је да је европски фудбал у великој кризи, да је нови формат Лиге шампиона (који креће од наредне сезоне) апсурдан и да се мора под хитно реаговати.

Себе и Реал види као лидере преокрета "кризне ситуације", како је он назвао ситуацију у европском фудбалу.

"Реал Мадрид има одговорност за европски фудбал. За Реал би било много лакше да није повео овај пројекат Суперлиге који није популаран, али драги партнери, историја то захтјева од нас. Ми имамо обавезу да понудимо навијачима најбољи могући шоу. Такође желимо да појефтинимо приступ фудбалу преко телевизије гдје се данас нуди све гори спектакл. Бесмислено је да приступ гледања утакмица на ТВ-у кошта 10 одсто од минималне плате.

Суперлига је створена да ријеши све те проблеме. Наставићу да вјерујем у правду Европске уније јер УЕФА нема право на монопол у фудбалу и на европске слободе", послао је оштру поруку Перес и уједно најавио борбу до краја за Суперлигу.

Перез не мисли ништа добро о новом формату Лиге шампиона, која ће од наредне сезоне умјесто досадашња 32 клуба имати четири више.

"Нови формат је неуобичајен и апсурдан пројекат. Такав модел ће само да још више удаљи навијаче од фудбала, посебно оне најмлађе. Нови формат највише одговара онима којима од тога зависе извори прихода. То је систем који је у интересу менаџера, док потребе играча и навијача нису узети у обзир. Тако ће угасити европски фудбал, ту нема иновације, они нису свјесни раста остаих спортова".

Перес каже да фудбал као спорт доживљава највећу кризу.

"Фудбал трпи досад невиђену институционалну кризу. Ситуација је веома озбиљна. Или ћемо реаговати сада или фудбал неће преживети. Највећи проблем је тај што постоје људи који воде фудбал који не мисле на навијаче.

Европски фудбал не припада предсједнику УЕФА нити шпански фудбал припада Ла Лиги. Суперлига је сада потребнија фудбалу више него икад. Циљ је да се понуди најбољи фудбал и клубови су ти који морају да сами контролишу своју судбину. Све је више клубова који из године у годину губе милионе без обзира на то колико новца имају њихови власници. Захтјевам такође увошење нових фер-плеј регулатива, које неки клубови не поштују и нико их не кажњава због тога. Ситуација није стабилна, нити може бити. Оптужују нас да желимо да напустимо национални шампионат, што је лаж", завршио је Перез, преносе"Спортске".
 
(Независне)