Ауди уклања збунујуће ознаке модела :: Semberija INFO ::

 

Ауди уклања збунујуће ознаке модела


Foto: Audi
Ауди је збунио јавност 2017. године када је увео двоцифрен систем назива за своје моделе у читавој гами, а сада је, на радост многих, томе дошао крај. Актуелна терминологија се заснива на снази, од ознаке "30" која се користи за аутомобиле који развијају од 110 до 130 КС па све до ознаке "70" за возила снаге веćе од 544 КС.
 
Двоцифрене ознаке појављују се поред уобичајених ознака ТФСИ, ТДИ и qуаттро, али је послије седам година немачка компанија одлучила да их укине,.
 
Први модел који се појавио након укидања поменутих ознака био је Q6 Е-Трон, иако је нова ера технички започела моделом Q8 Е-Трон. Међутим, Ауди и даље користи збуњујуćу стратегију именовања у званичној документацији за Q8 Е-Трон.
 
Флоријан Хаузер, Аудијев шеф продаје и маркетинга електричних возила, потврдио је за Ауто Еxпресс да више није потребно користити бројеве.
 
Поред тога, Ауди покушава да поједностави своју понуду која се односи на нови електрични кросовер. Стандардни Q6 са погоном на сва четири точка је познат као Q6 Е-Трон qуаттро, док се снажнији зове СQ6 Е-Трон.
 
Будуćа верзија са погоном на задње точкове ćе се звати само Q6 Е-Трон. Међутим, Ауди би могао да дода суфикс као што је "Перформанце" како би разјаснио линију модела која се нуди са различитим опцијама величине батерије.
 
Једноставнија шема за све
 
Електрични модели нису једини на које утиче поједностављена шема именовања, јер ćе и бензински и дизел аутомобили слиједити тај примјер.
 
Двоцифрена ознака биćе уклоњена са поклопца/врата пртљажника модела са моторима са унутрашњим сагоревањем, али се још не зна да ли ćе та номенклатура бити потпуно одбачена избацивањем из конфигуратора, маркетиншких материјала и слично.
 
Долазе и друге промјене имена. Бивши директор Аудија Маркус Дусман потврдио је прошле године да ćе Ауди А4 постати А5 за сљедеćу генерацију, баш као што ćе А6 преćи на ознаку А7.
 
Стога, требало би да се припремите за моделе А5/С5/РС5 Авант и А7/С7/РС7 Авант, колико год то чудно звучало.
 
Остаје да се види да ли ćе седан стиćи као насјледник одлазеćег А4 након што је усликан Спортбацк са петоро врата. Био би неуобичајен потез за Ауди да прекине своју понуду ривала БМW-овој лимузини Серије 3 и Мерцедесовој лимузини Ц-класе.
 
По систему пар-непар
 
Надоградња на бензинске/дизел моделе А4 и А6 дио је плана компаније да користи непарне бројеве за возила опремљена моторима са унутрашњим сагоријевањем и парне бројеве за електричне аутомобиле.
 
Преименовање двије линије модела створиćе простор у гами за електричне моделе А4 и А6.
 
Ауди планира да повуче из понуде моделе А1 и Q2 након завршетка животног циклуса тренутне генерације.
 
ТТ је отишао у историју у новембру 2023. године, док се производња Р8 завршила прошлог мјесеца. У међувремену, Ауди припрема СУВ Q9 са треćим редом сједишта и пуно простора, који ćе бити одговор на Мерцедес-Бенз ГЛС и БМW X7.
 
Q9 ćе бити међу последњим новим моделима са СУС моторима, јер Ауди намјерава да представља само нове електричне аутомобиле од 2026.
 
Такође, план је да се производња модела СУС оконча до 2033. године, што значи да компанија постаје потпуно електрични бренд.
 
(Независне)