Колико је Зрињски зарадио: Милиони евра стижу у Мостар :: Semberija INFO ::

 

Колико је Зрињски зарадио: Милиони евра стижу у Мостар


Босна и Херцеговина не налази се више на мапи земаља који никада нису дале учесника у УЕФА такмичењима.

Неугодну традицију која је трајала више од 20 година прекинуо је Зрињски, који је постао први бх. клуб који ће заиграти у групној фази неког европског такмичења. Мостарци су сигурно осигурали групе у Лиге конференција, а против ЛАСК-а ће се борити за пласман у групну фазу Лиге Европе.

Зрињски је у трећем претколу Лиге Европе елиминисао исландски Брејдаблик и тако осигурао европску јесен. Тријумфом од 6:2 у Мостару, те минималним поразом (0:1) на Исланду популарни “Племићи“ су исписали нове странице како клупског тако и бх. фудбала. Изборен је пласман у плеј-оф другог по јачини европског такмичења, а тамо их чека двомеч против аустријског ЛАСК-а након којег ће се знати да ли ће играти групну фазу Лиге Европе или Лиге конференција. 

Европски успјех до врха ће напунити касу Мостараца. Зрињски до сада има загарантовано 3,6 милиона еура од УЕФА награде за учешће у Европи. Племићи за свако од преткола, а учествоваће у четири добијају по 100.000, док за улазак у групну фазу Лиге конференције имају још 2,9 милиона еура. На основу коефицијента добијају још 270.000 евра уколико остану на пројективаном 27. мјесту од 32 екипе. 

У групној фази Лиге конференција побједа се награђује са 500.000 евра, реми са 166.000 еура. Евентуални пласман у групу Лиге Европе донио би Зрињском и више новца. Пласман вриједи 3,6 милиона евра, а у овом УЕФА такмичењу уноснији су приходи од маркетинга, ТВ права. Побједа у групи вриједи 630.000 евра, а реми 210.000 евра.

(Независне)