ЛАЗАР МАРКОВИЋ ВИЦЕШАМПИОН БАЛКАНСКОГ ПРВЕНСТВА: Сребрна медаља за пунољетство :: Semberija INFO ::

 

ЛАЗАР МАРКОВИЋ ВИЦЕШАМПИОН БАЛКАНСКОГ ПРВЕНСТВА: Сребрна медаља за пунољетство


Од четвртог до шестог новембра црногорски Бар је био домаћин 22. Балканског првенства у каратеу за кадете, јуниоре и млађе сениоре. Преко хиљаду најбољих такмичара из десет националних карате федерација такмичило се за титулу најбољег у својим категоријама. Улог је био веома примамљив. Најбоље пласирани на овом Балканском шампионату широм отварају врата Европског првенства у каратеу које се у фебруару 2023. одржава на Кипру.



Бијељину је у Бару представљало пет каратиста, Марија Гавриловић из КК „УНСУ“ те Александар Новицки, Синан Паљевац, Никола Зеленовић Благојевић и Лазар Марковић из КК „Шампиони“. По завршетку првенства тренери младих такмичара изразили су задовољство постигнутим резултатима који ће сигурно бити квалитетан ослонац у даљем спортском сазријевању бијељинских каратиста.

У спортској јавности Бијељине је, међутим, непримјетно прошла вијест да је један од петеро каратиста освојио сребрну медаљу. Лазар Марковић је у категорији јуниора, до 67 килограма дошао до финала гдје је одлуком судија заустављен на путу до балканског злата.

- Обзиром да сутра пуним 18 година и да до првог јануара 2023. године имам право да се такмичим у категорији јуниора, одлучили смо се да на овом Балканском првеству наступим у вишој категорији. Ово је био мој први турнир у узрасту млађих сениора и једно потпуно ново искуство. Меч траје дуже у односу на јуниорску категорију, приступ мечу је другачији, тактика је дугачија... до финала сам имао четири меча и ни секунде није било лагано. Борио сам се са каратистима који су старији и искуснији од мене али ме то није зауставило. Остаје жал за тим финалом  гдје сам одлуком судија остао надомак златне медаље али укупно, ја сам презадовољан постигнутим резултатом“, рекао је за „Семберија ИНФО“ вицешампион Балкана Лазар Марковић.

Лазару је ово четврта медаља са балканских првенстава. Његов трофејни пут је почео 2015. године када је на Балканском првенству за дјецу у Херцег Новом освојио златну медаљу. Сљедеће године, на шампионату Балкана које се одржавало у Београду Лазар је освојио бронзану медаљу у борбама за дјечаке узраста12 година, до 45кг. У јесен 2017. године на Балканском првенству за школски узраст, млади Марковић је освојио сребрну медаљу у Новом Саду и најзад ново сребро у Бару прије неколико дана.

Лазар је син Милорада Марковића, човјека који је један од оних који су обиљежили карате у Бијељини.
- Ја сам буквално своје прве кораке, и као човјек и као каратиста направио у истој сали. Тата је тренирао, ја сам као дијете све то посматрао и тако сам и ушао у свијет каратеа. Оно што је још боље у свему томе, нисам сам. Нас четворица, Милош Симић, Никола Зеленовић Благојевић, Александар Новицки и ја, ми смо од малих ногу заједно. И у животу и у каратеу. Заједно тренирамо карате од најмлађих дана и увијек смо ту да оног другог подржимо, охрабримо, да га гурнемо напријед... зато и не изостају резултати“, каже Лазар за „Семберија ИНФО“.

У сали Карате клуба „Шампиони“ ова четворка неријетко заједно тренира са Луком Вуковићем и сестрама Дајаном и Саром Калајџић које наступају за карате репрезентацију Србије.
- Карате клуб „Шампиони“ на истом тренингу има дјецу, сви су они моја дјеца, која наступају за репрезентације Босне и Херцеговине и Србије. Мени, као тренеру нема веће сатисфакције. Видјети да су успјели и да је њихов труд препознат и вреднован од селектора чини ме сретним човјеком. Не престајем се надати да ће и наше друштво доћи у стање да препозна квалитет и шампионски потенцијал, не само ове моје дјеце, него свих младих спортиста“, изјавио је Милорад Марковић, тренер КК „Шампиони“.


КК "Шампиони"