ПРВАК ЕВРОПЕ ТРЕНИРАО С НОВАКОМ: СРПСКИ ТАЛЕНАТ ИЗ ДОБОЈА ОСТВАРИО САН (ФОТО) :: Semberija INFO ::

 

ПРВАК ЕВРОПЕ ТРЕНИРАО С НОВАКОМ: СРПСКИ ТАЛЕНАТ ИЗ ДОБОЈА ОСТВАРИО САН (ФОТО)


Марко Максимовић, велики тениски таленат из Добоја, тренирао је са Новаком Ђоковићем у Београду.

Фотографију са тренинга објавила је Катарина Пијетловић, чланица саветодавног одбора ПТПА, тениске организације Новака Ђоковића и Васека Поспишила.

"Срећна сам што је Марко Максимовић 'пронашао' Новака и могао да тренира са њим. Овај дечко је из клуба мог детињства у Добоју, првак је Европе у узрасту до 16 година. Будућност српског тениса", навела је Катарина.

Иначе, Пијетловићева је у интервјуу за Нова.рс говорила о паралели између фудбала и тениса, ту је и изнела причу Марка Максимовића.

"У фудбалу имају ФИФПро који заступа играче и фудбалери су у поређењу са тенисерима заштићени, када погледате колико на свету фудбалера зарађује новац од ког може да се живи, онда знате која је разлика.У тенису максимално 150 првих играча у мушкој и неких 100 у женској конкуренцији може да заради. То није нормално. Па имате више судија који зарађују. А то је индустрија у којој се окреће много, много новца, а тенисери су у ствари најбитнији од свих елемената потребних да се организује турнир.  Тенисери можда уствари и зараде, али њихови трошкови су огромни и што више напредују, то им више треба. Све што зараде, потроше. Слушала сам приче од хрватских тенисера, од Додига на пример. Говорио је не знам које године пре мастерса у Паризу, који је одиграо добро, да је ушао у топ 50 и да је пре тога јако, јако тешко живео. Има и прича да су људи продали породичну кућу да би уложили у каријеру, али то је типична прича за неке тенисере, породице уложе све, а да ли ће се исплатити, нико не зна. Тешко је пробити се и постати врхунски играч. Ево, ми у Добоју имамо сад дечка од 15 година који је постао првак Европе, Марка Максимовића. Победио је на У16 јуниорском турниру у Монте Карлу у октобру и сада иде оно што Енглези кажу, "маке ор бреак". Они имају скромна примања, а дечко је јако талентован. Овде се ради у Добоју с њим и његов тренер је јако посвећен и ради све како треба, али њима је потребно да иду негде да се усаврше. То је тај проблем тениса, нема финансијске солидарности као у неким другим спортовима, ни хоризонталне ни вертикалне. Са врха нема улагања у дно спорта, где се млади развијају, нема много тога."


Надајмо се да ће дружење са Новаком бити прилика и мотивација Марку да направи нови искорак у каријери.

Марко је рођен 12. фебруара 2006. и првак Европе постао је у октобру 2021.

(nova.rs)