САВИЋЕВИЋ ПРОТИВ САНКЦИЈА ПРЕМА РУСИМА! ПРИСЈЕТИО СЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ И 1992. ГОДИНЕ - "НЕПРАВДА НЕ БИ СМЈЕЛА ДА СЕ ПОНОВИ" :: Semberija INFO ::

 

САВИЋЕВИЋ ПРОТИВ САНКЦИЈА ПРЕМА РУСИМА! ПРИСЈЕТИО СЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ И 1992. ГОДИНЕ - "НЕПРАВДА НЕ БИ СМЈЕЛА ДА СЕ ПОНОВИ"


Foto: MN PRESS
Прослављени фудбалер сматра да Руси не би требало да пролазе кроз исту судбину као тадашња репрезентација Југославије прије три деценије.

Предсједник Фудбалског савеза Црне Горе Дејан Савићевић истакао је да не подржава искључење руске фудбалске репрезентације из баража за одлазак на Свјетско првенство у Катару.

Савићевић је рекао да брани право руских фудбалера да не доживе спортску неправду као фудбалска репрезентација Југославије 1992. године, када није могла да оде на Европско првенство у Шведској, иако је изборила пласман.

"Моји саиграчи и ја смо тада осјетили неправду и то не би смјело да се понови", рекао је Савићевић за италијанску "Републику".

Прослављени фудбалер подсјетио је да је спортске санкције трпјела и југословенска кошаркашка репрезентација, те да је његова генерација "изгубила" три велика такмичења - два европска првенства 1992. и 1996. и Мундијал 1994. године.

"Једини разлог за то је била политика и то нема никакве везе са спортом", рекао је Савићевић, наводећи да би право рјешење било да руски фудбалски репрезентативци играју плеј-оф утакмице за Мундијал у Катару на неутралном терену, без заставе и интонирања химне.

"Спортисти не би требало да сносе кривицу за све што се догађа, требало би да им се омогући да се такмиче", рекао је Савићевић, додајући да је статут ФИФА и УЕФА јасан по том питању и да фудбал и политика морају да буду јасно одвојени.

Подсјетимо, Свјетска и Европска фудбалска федерација суспендовале су репрезентацију и све руске клубове из свих такмичења која организују, а исто су касније урадили Евролига, ФИБА...

(мондо.ба)