Француска распоређује 30.000 полицајаца широм земље у недјељу након другог круга избора :: Semberija INFO ::

 

Француска распоређује 30.000 полицајаца широм земље у недјељу након другог круга избора


Фото: БХРТ/Едис Дељковић/Архив


Око 30.000 полицајаца бит ће распоређено широм Француске у недјељу навече након другог круга парламентарних избора, како би осигурали да не буде проблема, саопштио је министар.

Недјељни други круг одлучиће хоће ли екстремно десни Национални скуп (РН) Марине Ле Пен по први пут осигурати парламентарну већину и формирати наредну владу у Француској, другој по величини економији у еврозони.

Кампању су поквариле политичке напетости, али и насиље, а гласноговорница владе казала је да је њу и њен тим напала мања група младих у сриједу навечер док су вани лијепили предизборне плакате.

Иако сама Тхевенот није повријеђена, њену замјеницу и страначку активистицу озлиједила је неидентифицирана група од десетак младих који су тргали предизборне плакате, казала је Тхевенот за новине Ле Парисиен.

Кандидаткиња РН-а у Савоји, Мари Души, такође је казала да ју је у сриједу напао трговац на тржници.

Министар унутрашњих послова Жералд Дармана казао је да су четири особе ухапшене у вези с нападом на тим Тевено.

Дармана је рекао да ће бити "веома опрезан" по питању сигурности у недјељу навече, када ће бити објављени резултати избора.

Око 5.000 од 30.000 полицајаца распоређених те вечери бит ће смјештени у Паризу и његовој околини, “и они ће осигурати да радикална десница и радикална љевица не искористе ситуацију да изазову хаос", изјавио је он за Франце 2 ТВ.

Анкета у сриједу показала је да би напори главних странака да онемогуће крајњу десницу у постизању апсолутне већине могли успјети.

Анкета Харис Интерактив за часопис Цхалленгес показала је да би антиимиграцијски, еуроскептични РН и његови савезници добили само 190 до 220 мјеста у скупштини од 577 чланова, док би републиканци десног центра (ЛР) освојили 30 до 50 мјеста. То би могло искључити могућност крајње десне мањинске владе коју би подржао дио парламентарне групације ЛР.

Анкета је објављена након што је више од 200 кандидата из цијелог политичког спектра повукло своје кандидатуре како би рашчистили пут ономе ко је у најбољој позицији да порази кандидата РН у свом округу, у процесу познатом као "републикански фронт".

Међутим, остаје пуно неизвјесности, укључујући и то хоће ли се бирачи сложити с тим напорима да се блокира РН, преноси Реутерс.


ИЗВОР: Ројтерс (Е.Д.) / БХРТ