Бајден потписао закон о помоћи од 95 милијарди долара: Највеће суме за Украјину и Израел :: Semberija INFO ::

 

Бајден потписао закон о помоћи од 95 милијарди долара: Највеће суме за Украјину и Израел


Извор: Анадолија (С. Т.) / БХРТ

Предсједник Сједињених Америчких Држава (САД) Џо Бајден потписао је данас свеобухватни закон о потрошњи од 95 милијарди долара којим се финансирају његови најважнији приоритети националне сигурности, укључујући војну помоћ Израелу и Украјини.

Обраћајући се новинарима у Бијелој кући, Бајден је рекао да је дуго одлагани пакет требао прије стићи до његовог стола, али је рекао да ће и овако наставити америчко водство у свијету и учинити Америку и свијет сигурнији.

“То даје виталну подршку америчким партнерима како би се могли бранити од пријетњи свом суверенитету, животима и слободи својих грађана. И то је улагање у нашу властиту сигурност. Јер када наши савезници буду јачи, онда смо и ми јачи“, рекао је Бајден.

Бајден је закон ратифицирао свега неколико сати након што га је Сенат одобрио, а најавио је и брзу имплементацију.

Законом утврђени амерички пакет помоћи укључује више од 60,8 милијарди долара за Украјину, 16,6 милијарди за Израел и осам милијарди долара за индо-пацифичке савезнике који се супротстављају Кини. Законом би се такођер требала додијелити 9,1 милијарда долара за хуманитарне напоре широм свијета, укључујући и ратом разорену Газу.

Бајден је рекао да ће у наредним сатима његова администрација објавити нови пакет војне помоћи Украјини који ће укључивати витално оружје за помоћ у борби против Русије. То ће укључивати више муниције за противваздушну одбрану, муницију за ракетну артиљерију и оклопна возила.