Плава воштана превлака на шљивама: Зашто и чему служи? :: Semberija INFO ::

 

Плава воштана превлака на шљивама: Зашто и чему служи?


Foto: agrosavjet.com
Шљива, омиљени воћни плод многих, позната је по својој специфичној плавој боји. Ипак, мало је познато да је ова боја заправо резултат присуства природног воштаног слоја, познатог као епикутикуларни восак. Овај слој, осим што шљиви даје препознатљиву боју, има и кључну улогу у очувању свјежине и квалитета плода.

Природна заштита

Епикутикуларни восак је танак, али веома ефикасан слој који штити шљиве од исушивања, микроорганизама и других штетних фактора из околине. Честице воска на површини плода рефлектују свјетлост на специфичан начин, што шљивама даје карактеристичну плаву нијансу. Ова природна заштита омогућава шљивама да дуже остану свјеже и сочне, чак и у неповољним условима.

Боја која се може обрисати

Један од занимљивих аспеката плаве боје шљива је да се она може лако обрисати. Када се шљива протрља или опере, воштани слој се уклања, откривајући сјајнију површину плода испод. Иако ово може дјеловати као губитак, уклањање воштаног слоја не утиче на нутритивне вриједности шљиве, али може смањити њену природну отпорност на исушивање и микроорганизме.

Стручњаци препоручују да се шљиве перу непосредно прјие конзумације или прераде, како би се сачувао заштитни слој што је дуже могуће. На тај начин, шљиве задржавају своју свјежину и сочност, а потрошачи могу уживати у максималном квалитету овог укусног воћа

(АгроСавјет)