“Жељезнице РС” поновиле оглас за пријем радника: Нико неће у машиновође :: Semberija INFO ::

 

“Жељезнице РС” поновиле оглас за пријем радника: Нико неће у машиновође


БАЊАЛУКА - Да и јавна предузећа у Српској дијеле судбину реалног сектора, показује поновљени оглас “Жељезница Републике Српске” за запошљавање 19 радника специфичних занимања, јер се на претходни конкурс није јавио довољан број кандидата, а и већина оних који су аплицирали за посао је у петој деценији живота.

“Жељезнице РС” већ дужи период не могу да нађу машиновође и отправнике возова, због чега су јуче поново расписале јавни оглас за пријем у радни однос на неодређено вријеме који је отворен осам дана од момента расписивања. Претходним конкурсом, објављеним у фебруару, ово предузеће је тражило 117 радника, а и тада је ријеч била о неопходном стручно-техничком особљу.

Генерални директор овог предузећа Слађан Јовић истакао је за “Глас Српске” да је оглас поновљен за 15 занимања и 19 извршилаца, а то су мјеста која су у претходном покушају остала непопуњена.  

- Унутар предзећа смо започели причу за преквалификацију радника, међутим, за сада нема заинтересованих кандидата. У наредном периоду ћемо морати и ми да се прилагодимо, односно да примамо људе са одређеном школом па да се у току рада преквалификују - казао је Јовић.

Додао је да су у сличној ситуацији били и 2022. године, када су исти оглас понављали више пута.

- Ова тражена занимања млађима, изгледа, нису атрактивна, сви су у некаквим модерним технологијама. У то смо се увјерили на претходном конкурсу, када су се углавном јављали старији од 40 година. Јако мали број младих се пријавио на наш оглас. Једноставно, млади неће у машиновође - рекао је Јовић. 
Према његовим ријечима, радницима се редовно исплаћују плате које су на нивоу просјека у Српској.

- У “Жељезницама РС” тренутно има око 1.950 запослених и још нам фали око 150 радника. Тренутно просјечно примање код нас је око 1.350 марака - казао је Јовић.
Поред машиновођа, предузећу недостаје и других радника који су задужени за технички процес одвијања саобраћаја, од радионичара, отправника возова до прегледача.

Реструктурирање

Када је ријеч о реструктурирању предузећа, Слађан Јовић каже да је план да до краја године тај процес буде завршен.

- Оно што би ове године требало да започнемо јесте ремонт пружних праваца и набавка вучних возила, односно локомотива, што се тиче теретног саобраћаја и путничких гарнитура - рекао је Јовић и додао да се све обавезе сервисирају на вријеме.  


Извор: Глас Српске