Тужакајући Српску по свијету блате БиХ :: Semberija INFO ::

 

Тужакајући Српску по свијету блате БиХ


- Док уживају у благодатима путовања по свијету и хотелским собама плаћеним парама свих пореских обвезника, укључујући и грађане Републике Српске, поједини политичари из ФБиХ не пропуштају прилику да Српску, односно њено руководство "тужакају" гдје год стигну.

Таквих примјера има напретек, а посљедњи на списку је предсједавајући Предсједништва БиХ Денис Бећировић, који је говорио на самиту у оквиру Процеса сарадње у југоисточној Европи (СЕЕЦП) у Скопљу, те се притом обрушио на званичнике из Бањалуке.

"Под снажним утицајем Москве, органи власти бх. ентитета Република Српска опасно угрожавају Дејтонски мировни споразум. Они селективно тумаче Дејтонски споразум и подривају независност, суверенитет и државност БиХ. Таквом неодговорном политиком угрожавају мир и стабилност", рекао је Бећировић.

То , међутим, није усамљен примјер. Рецимо , стални амбасадор БиХ при мисији УН у Њујорку Златко Лагумџија недавно је, обраћајући се на ванредној сједници Савјета безбједности УН, такође оплео по властима Српске, оптужујући их да подривају уставно-правни поредак, те ограничавају слободу окупљања и подижу тензије.

"Користе се исте методе које је користио Радован Караџић, сада власти РС користе методе ратних злочинаца за рушење институција БиХ и они су пријетња за мир у БиХ", рекао је Лагумџија.

Аналитичари сматрају да наступ бошњачких политичара на међународној сцени представља индикатор стања у БиХ. Држава је, кажу, у озбиљним проблемима и парадокс је да бошњачки политичари, када путују вани, тиме што све најгоре говоре о Српској, заправо то говоре о БиХ.

"Република Српска је дио БиХ, то вам је дејтонски концепт. Када ви говорите ружно о једном дијелу своје државе, ви заправо говорите ружно о својој држави. То је евидентно. То је политика сљепила, политика конфликата и мржње према другоме. Они не примјећују да тиме заправо деградирају, негирају и понижавају БиХ као сложену државу", рекао је за "Независне новине" универзитетски професор Драго Вуковић.

Друга ствар је, додаје, то што екстремним бошњачким лидерима смета Српска као међународно призната чињеница у Дејтонском мировном споразуму.

"Али парадокс је што многи изабрани Бошњаци, као представници свог народа, заузимају значајне, одговорне функције у Српској, те такође све најгоре говоре о Српској, а примају велике износе из буџета Српске. Да има морала у политици, ти људи који не воле Српску не би ни пристали да од ње живе. То вам је елементарна морална људска особина", оцијенио је Вуковић.

Политиколог Драгана Делић каже да је јасно да политичари у ФБиХ користе своје посјете у иностранству како би ширили негативне приче о Републици Српској и њеном руководству, што само поткопава међуетничке односе и ствара додатну подјелу.

"Додатно је проблематично што се ови јавни наступи финансирају из средстава порезних обвезника, укључујући грађане Републике Српске, који на тај начин нехотице подржавају овакву политичку реторику, што је, можемо рећи, апсурд. Овакво понашање није само неодговорно, већ и штетно за дугорочну стабилност и просперитет цијеле Босне и Херцеговине", истиче Делићева.

Потребно је, додаје она, осудити овакво политичко понашање и тражити одговорност од оних који троше јавна средства на овакав начин.

"Грађани заслужују политичаре који ће радити на изградњи повјерења и сарадње, а не на подстицању међуетничких тензија и антагонизма", поручује Делићева за "Независне новине".


(Независне)