Комшије за шест мјесеци код нас потрошиле 41,7 милиона КМ :: Semberija INFO ::

 

Комшије за шест мјесеци код нас потрошиле 41,7 милиона КМ


Foto: Ilustracija
Да наше комшије из Хрватске, Србије и Црне Горе све више купују код нас потврђује и податак да је ове године захтјев за поврат пореза у БиХ поднијело 139.037 странаца, који су у БиХ купили робу вриједности од 41,7 милиона КМ, те су по том основу затражили поврат ПДВ-а у износу од шест милиона КМ.

Наиме, према подацима УИО БиХ странци су ове године више куповали код нас него што је то био случај претходне године, па је тако лани у истом периоду поднесено 119.600 захтјева, чија је вриједност купљене робе износила 36,1 милион КМ, док је поврат износио 5,2 милиона КМ.

"У Босни и Херцеговини су највише куповали грађани сусједних земаља: Србије, Хрватске и Црне Горе. Најчешће се ради о роби широке потрошње, односно основним животним намирницама, стварима за кућанство и текстилним производима које странци купују у БиХ и износе ван царинског подручја, те имају право да затраже поврат ПДВ-а", наводе из УИО.

Како наводе, поступак за остваривање права на поврат ПДВ-а страни држављанин покреће подношењем захтјева за поврат.

"Захтјев за поврат ПДВ-а подноси се на обрасцу ПДВ-СЛ-2, који попуњава обвезник - продавац, на захтјев купца - страног држављанина у три примјерка, од којих оригинал и једну копију продавац даје купцу, а другу копију задржава у својој документацији. Продавац својим потписом и печатом овјерава образац ПДВ-СЛ-2", наводе из УИО БИХ.

Страни држављани који остварују право на поврат ПДВ-а су физичка лица која немају пребивалиште у Босни и Херцеговини.

"Та лица имају право на поврат ПДВ-а на добра која купе у БиХ и та иста добра изнесу у пртљагу са собом изван царинског подручја", наводе из УИО, додајући да се право на поврат ПДВ-а не односи на изнесена минерална уља.

"Поврат се не односи на петролеј, дизел гориво, уље за ложење, екстралако и лако специјално уље, моторни бензин безоловни, моторни бензин, алкохол и алкохолна пића те прерађевине од дувана", наводе из УИО БиХ.

Наиме, у табели испод се налази преглед по годинама броја захтјева страних држављана који су захтијевали поврат ПДВ-а на робу купљену у Босни и Херцеговини која се након куповине износила ван царинског подручја БиХ.

"Из таблице је видљиво да је број захтјева растао од 2015. године, као и износ захтијеваног поврата ПДВ-а. Тако је вриједност купљене робе од стране страних држављана у току 2019. године износила више од 135 милиона КМ, а да је износ захтијеваног поврата ПДВ-а била скоро 20 милиона КМ. Овакву статистику прекинула је пандемија узрокована вирусом ковид-19, те се у 2020. и 2021. години износ захтијеваног поврата ПДВ-а од стране страних држављана спустио испод 10 милиона КМ. У посљедње двије године долази до постепеног опоравка, иако ће вјероватно још требати времена да би се вратили на вриједност куповине робе страних држављана каква је била прије пандемије вируса ковид-19, који је отежао путовања и зауставио пословну активност у многим земљама", наводе из Управе за индиректно опорезивање БиХ.

(Независне)