Поражавајући резултати мале матуре: Не знају ни математику ни језик :: Semberija INFO ::

 

Поражавајући резултати мале матуре: Не знају ни математику ни језик


 Резултати експерименталне мале матуре у Републици Српској показују да сада већ свршени основци имају низак ниво знања из српског језика и језика бошњачког народа, док је знање из математике на незадовољавајућем нивоу, те, како истичу наши саговорници, ово показује да је знање ђака оскудно, а оцјене високе.

Како је у разговору за "Независне новине" рекао Мирослав Попржен, директор бањалучке ОШ "Свети Сава" и предсједник Актива директора  основних школа бањалучке регије, да је један од разлога лоших резултата и недостатак мотивације ученика да добро ураде тестове мале матуре.

"Они су свјесни да је то експериментална мала матура и да њима то не носи никакве бодове", казао је Попржен и додао да ови подаци не говоре објективно о њиховом знању, али и незнању.

"Ово је показатељ проблема у трајности знања, ђаци уче на стари кампањски начин, уче када је контролни", казао је Попржен и додао да очекује већи успјех онда кад буду вредновали резултате мале матуре при упису у средње школе.

"У задњих неколико година имамо високе оцјене код ученика, а знање ђака је на нижем нивоу", казао је Попржен и додао да, да би ђаци добро урадили тестове мале матуре, било је потребно поновити градиво које се радило у новембру или децембру.

Резултати мале матуре би требало да се вреднују при упису у средње школе, па би и били бољи, каже Милорад Надаждин, предсједник Актива директора основних школа херцеговачке регије и директор ОШ "Свети Василије Острошки" Требиње.

"Они на тестовима само чекају да се заврши тестирање и да изађу из учионица", казао је Надаждин.
Синиша Беговић, директор ОШ "Милош Дујић" из Челинца, такође је сагласан да би требало вредновати малу матуру при упису у средњу школу.

"Дјеци кад раде тестове буду закључене оцјене и школа је скоро готова, па се они и не труде довољно", казао је Беговић.

Експериментална мала матура је реализована 29. и 30. маја ове године. Њом је било обухваћено 9.487 ученика из предмета српски језик, гдје је излазност ученика била 98,46 одсто, те 184 ученика из предмета језик бошњачког народа гдје је излазност ученика била 97,83 одсто, као и 9.671 ученик из предмета математика, гдје је излазност ученика била 98,20 одсто.

"Ученици су остварили средњи ниво постигнућа из предмета српски језик у регији Херцеговина, док је у осталим регијама остварен низак ниво постигнућа. Ученици регија Приједор и Бирач су остварили средњи ниво постигнућа из предмета језик бошњачког народа, док су ученици регија Добој и Семберија остварили незадовољавајући ниво постигнућа", додају из Републичког педагошког завода и додају да ученици из свих регија у Републици Српској имају лоше резултате из математике.

Истичу да овакав резултат поред низа узрока може бити изазван и условима у којима се одвијала настава у вријеме пандемије и оставља простор за дефинисање активности којима се хитно мора подићи ниво знања ученика.

(Независне)