Поплављене куће, гараже и дворишта у бањалучком насељу :: Semberija INFO ::

 

Поплављене куће, гараже и дворишта у бањалучком насељу


Велика поплава задесила је мјештане Барловаца усљед излијевања потока, јер није могао да прими велике количине воде која се накупила због киша.

Поплављена дворишта, гараже и куће слика су која се може видјети у овом дијелу Бањалуке.

Како кажу мјештани за свега неколико минута дошло је до поплаве због нередовног одржавања канала испод мостића.

Како су истакли мјештани, од задњих поплава нико није излазио на терен да види ситуацију, упркос њиховим молбама и пријавама.

"Поток није одржаван сигурно 10 година. Задњи пут је прокрчен 2014. године и послије тога нико се више није појавио. Ми крчимо око својих кућа", рекао је мјештанин Ведран Бакал, те додаје да нису знали да имају право на одштету, те да мјештани углавном о свом трошку, уз кредите, санирају насталу штету.

Додао је да насеље одржавају углавном кроз акције када се састану мјештани који чисте потребне дијелове.

"Мостић нам је највећи проблем, јер је ниско позициониран и не може примити велику количину воде", казао је он.

Највећу подршку овим мјештанима, како кажу пружио је Бојан Пећанац одборник СНСД-а, са којим ће, неколико мјештана Мјесне заједнице Драгочај, којој припадају и Барловци, отићи на састанак, на којем ће присуствовати и представници Цивилне заштите.

Одборник Бојан Пећанац, како каже, покушаће да заједничким снагама среде проблеме који муче мјештане Барловаца,  те да се радо одазвао на позив грађана.

"Због обилних падавина, дошли су у велики проблем, поплављена су им била дворишта, куће, окућнице, због чега ће претрпјети велику материјалну штету", казао је Пећанац, те додао да је реаговао по хитном поступку, што очекује и од надлежних органа и актуелне градске власти.

"Главни разлог зашто се поток излио и направио штету је тај што годинама нико није то прочистио и продубио корито да може да прими веће количине воде. Продубљење корита је хитно да се уради, како народ не би страховао од константних поплава", објаснио је Пећанац и нагласио да је заказао састанак  како би комуналцима и Цивилној заштити указали да проблеме и да се нађе рјешење.

(Независне)